De toekomst van kunststofverwerking in de circulaire economie

23 August 2018
Thomas Vandenhaute

Aan het einde van hun leven worden kunststof producten en verpakkingen vaak nog verbrand. Dat moet anders kunnen. Hoe? Kom naar de lunchworkshops op de Kunststoffenbeurs op 26 en 27 september.

Kunststoffen hebben veel positieve ontwikkelingen in gang gezet en faciliteren veiligheid, gezondheid, comfort, voedselvoorziening en welzijn. Maar kunststofproducten of -verpakkingen worden aan het einde van hun leven vaak nog verbrand met energieherwinning. Dit is een lineair economisch model. In een circulaire economie behouden kunststoffen en kunststofproducten langer hun waarde door de producten te hergebruiken, te repareren en uiteindelijk te recycleren. Uitgangspunt is dat de producten en materialen hiervoor specifiek ontworpen worden en de volledige waardeketen mee deze doelstelling helpt waarmaken.

Beleidmakers sturen meer en meer aan op het herdenken van de plastics industrie beginnend bij de productie van het granulaat, over logistiek en conversie tot productie en vervolgens van gebruik en hergebruik via selectieve inzameling en retourlogistiek tot aan de hoogwaardige recyclage. Zo heeft de Europese Commissie begin 2018 haar 'Strategy for Plastics in a Circular Economy' gepubliceerd, die inzet op betere inzameling van plasticafval, recycleerbaarheid of degradeerbaarheid van plastics, meer gebruik van gerecycleerde plastics, en minder lekkage van plastics in het milieu.

De weg naar een gesloten kunststofkringloop

U kunt als bedrijf proactief inspelen op deze beleidsontwikkelingen door circulaire economie op te nemen in uw bedrijfsstrategie. Inspanningen om de kunststofkringloop te sluiten kunnen u helpen om kosten te besparen, u te differentiëren van de concurrentie en optimaal op vragen van klanten in te spelen. Zo verbetert u op lange termijn uw competitiviteit. 

Deze lunchworkshops kaderden in het door Vlaanderen Circulair gesubsidieerde project Polypropyleen Circulair.

 

Authors

Do you have a question?

Send them to innovation@sirris.be