Packo Inox competitief sterker door eerste stappen naar QRM

17 juni 2020
Case
Pascal Pollet

In de productievestiging van Packo Inox in Diksmuide worden verschillende activiteiten uitgevoerd: ontwerp, assemblage, nabewerking en testen van industriële pompen en hygiënische componenten. Daarnaast wordt de oppervlaktebehandeling van roestvaststalen producten ook in onderaanneming aangeboden aan andere bedrijven. Om competitief sterker te staan zocht de onderneming een manier om haar productie te optimaliseren en zo doorlooptijden en kwaliteit verder te verbeteren. Het paste hiervoor verschillende strategieën toe en maakte recent de eerste stappen naar QRM, om verdere verbetering mogelijk te maken.

(Beeld: Packo Inox)

Lean en flow

In de sectoren waarin het bedrijf actief is, zijn korte doorlooptijden een groot voordeel tegenover de concurrentie. De onderneming wilde enkele jaren geleden haar werking optimaliseren om zo de doorlooptijden te verkorten, de onvoorspelbaarheid ervan te verminderen, de onduidelijke status van orders te verbeteren, het voortdurende brandjes blussen te verhelpen, ...  Packo onderzocht de mogelijkheden van lean en begon de methode toe te passen. Later evolueerde het naar een eigen strategie: 'Creating Flow'. Het koos hiervoor de grootste productiegroep (met groeipotentieel) eerst aan te pakken: die van centrifugaalpompen op maat. Enkele belangrijke resultaten van de acties waren visualisatie van de flow, een halvering van de doorlooptijd van een standaard pomp, een betere spreiding van de werkdruk en meer betrokkenheid van het team.

Eerste stappen naar QRM

Hoewel de aangepaste werkwijze gepaard ging met heel wat positieve resultaten, was dit moeilijker toe te passen op de hygiënische componenten, aangezien het om maatwerk ging en er heel wat fluctuatie in productie bestaat. Om deze hindernissen te overwinnen zette Packo recent zijn eerste stappen in de richting van quick response manufacturing (QRM). De productie werd ondergebracht in QRM-cellen. Zo kon de levertijd beter gehaald worden en werden kortere levertijden mogelijk. Hiervoor is meer flexibiliteit vereist en moeten de operatoren verschillende taken kunnen verrichten, wat om bijkomende training vroeg.

Digitale ondersteuning van de cellen

Verder werd gekozen om voor de productieplanning van de hygiënische componenten over te schakelen op het gebruik van het productieaansturingspakket PROPOS. PROPOS houdt in real time de status van de orders bij en toont op touch screens in de productie wat de prioriteiten zijn. De overschakeling noopte het bedrijf anders te gaan werken. Daarom werden de volgende stappen in de richting van QRM gezet. In het afgelopen jaar zette het bedrijf belangrijke stappen vooruit door het opzetten van QRM-cellen, waarbij de PROPOS-software de teams in de cellen verder ondersteunt. Op een half jaar tijd kon het aantal producten dat tijdig klaar is meer dan worden verdubbeld.

 

 

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be