Zijn AI creaties auteursrechtelijk beschermd?

Artikel
Katrien Meuwis
Benoit Olbrechts

Voor u gespot: 'Robots en auteursrecht'

Kan AI plagiaat plegen? Bestaat er auteursrecht op de met AI gecreëerde teksten? En kan je die teksten zomaar overnemen en overal gebruiken? Op deze en andere vragen gaf VLAIO-bedrijfsadviseur Jarn Baele recent een antwoord.

Artificial intelligence (AI) kent steeds meer mogelijkheden die tot voor kort als exclusief en typisch menselijk werden beschouwd, waaronder het uitvoeren van creatieve processen, zoals allerlei soorten teksten schrijven, muziek componeren, tekeningen en schilderijen maken, ... Om hiertoe in staat te zijn, zijn AI-systemen uitgerust met zelflerende eigenschappen en worden ze gevoed met grote hoeveelheden data over bestaande werken. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van menselijke inspanningen. Meer nog, waren ze door mensen gemaakt, dan was intellectuele eigendom (IE) van toepassing. Hoe zit dan nu precies met AI en IE, wat kan en mag, wat niet en zitten er addertjes onder het gras? VLAIO-bedrijfsadviseur Jarn Baele legt alles haarfijn uit in een recent interview dat u kunt lezen op de website van VLAIO.

Tot uw dienst

Wilt u meer weten over AI en IE? U kunt hiervoor beroep doen op onze IP-experts. Zowel kmo’s als grote bedrijven uit alle sectoren van de technologische industrie kunnen rekenen op Sirris bij IP-vragen of -problemen. Onze diensten variëren van het verstrekken van kort eenvoudig advies tot het ontwikkelen en ondersteunen van innovatieprocessen. Daarnaast zijn de experts van Sirris ook gespecialiseerd in het opzoeken van informatie over IE en het gebruik van IE-databanken om informatie te verkrijgen over technieken, concurrenten of markten.

Beeld: Freepik

More information about our expertise

Authors

Do you have a question?

Send them to innovation@sirris.be