Banner scaleup vlaanderen

Vernieuwd Scaleup Vlaanderen schiet uit de startblokken met imec.istart aan boord

24 september 2020
Marie-France Rousseau

Agoria en Sirris slaan de handen in elkaar met accelerator imec.istart en zetten een turbo op het Scaleup Vlaanderen begeleidingsprogramma voor startups en scale-ups. Het uitgebreide aanbod speelt in op de voornaamste pijnpunten waar digitale productbedrijven mee te maken krijgen in hun groeiproces.

De Belgische technologiefederatie Agoria en het collectief centrum voor de technologische industrie Sirris vormen al vier jaar de tandem achter Scaleup Vlaanderen, een intensief begeleidingsprogramma voor digitale productbedrijven die op het punt staan om (internationaal) door te breken.

Samen hebben de bedrijven die de voorbije jaren begeleid werden al 130 miljoen euro durfkapitaal opgehaald en meer dan duizend banen gecreëerd. Meer dan een kwart heeft een kantoor geopend in het buitenland.

"Scaleup Vlaanderen is het high-impact programma bij uitstek voor ambitieuze technologiebedrijven die naar de volgende fase in hun groeitraject willen gaan", zegt Joke Dehond, Growth Engineer bij Sirris en zelf voormalig directeur en co-founder van een succesvol softwarebedrijf.

Dit najaar worden de krachten gebundeld met imec.istart, de gereputeerde business accelerator van het onderzoekscentrum imec, en wordt het Scaleup Vlaanderen-aanbod uitgebreid met tal van nieuwe modules die inspelen op de voornaamste uitdagingen waar snelle groeiers mee worstelen. 

"Heel wat begeleidingsorganisaties, waaronder ook ons eigen imec.istart programma, focussen voornamelijk op de opstartfase van een bedrijf", zegt programmamanager Sven De Cleyn van imec.istart. "Maar in een gezond ecosysteem is het ook nodig om meer mature bedrijven te ondersteunen. Het aanbod van imec.istart en Scaleup Vlaanderen sluit dan ook mooi op elkaar aan."


Omar Mohout, Sven De Cleyn, Frederik Tibau

Programma

Naast de bestaande coaching-trajecten komen er ook masterclasses en individuele begeleidingen over thema’s als intern schalen, funding en internationalisering. Scale-ups kunnen een diepgaande technologiescreening krijgen, leren van peers tijdens inspiratie-events en worden via het netwerk van de drie initiatiefnemers gekoppeld aan potentiële partners. Ook economische missies naar beloftevolle buitenlandse markten worden toegevoegd aan het programma.

"Internationalisering, financiering, het future proof maken van hun technologie en het aantrekken en behouden van toptalent vormen de voornaamste uitdagingen voor scale-ups", vult Expert Innovation & Growth Frederik Tibau van Agoria aan. "Al die punten dekken we af met Scaleup Vlaanderen. Het wordt het breedste en meest complete begeleidingsprogramma voor startups en scale-ups in Vlaanderen."

Voor een volledig overzicht van de verschillende bouwstenen in het Scaleup Vlaanderen programma verwijzen we graag naar de website van Scaleup Vlaanderen. In attachment geven we nog enkele key facts over Scaleup Vlaanderen en imec.istart mee!

"Het groepscoaching-traject van Scaleup Vlaanderen biedt je een kapstok en houdt je een spiegel voor", vertelt alumnus en founder Bart Baeyens van martech scale-up Hashting. "Er worden waardevolle denkkaders aangereikt over relevante topics, aangevuld met praktijkervaring van sprekers én peers. Het resultaat is dat we onze groei hebben kunnen versnellen op een verantwoorde en verstandige manier."

"De echte meerwaarde van Scaleup Vlaanderen zit in de onversneden en toegepaste input van ervaringsdeskundigen", voegt  founder Bertrand Anckaert van documentbeheerder Contract.fit toe. "Geen theoretische algemeenheden, maar concreet advies op maat waar je de dag zelf nog mee aan de slag kan. We kijken dan ook uit naar de nieuwe programmaonderdelen die in de markt worden gezet." 

"Scaleup Vlaanderen was voor ons de juiste formule", besluit CEO Mario Huyghe van Oncomfort, dat virtuele verdovingstechnologie ontwikkelt. "To-the-point sessies, stevige netwerking en professionele personal coaching die je scherp op doel houdt."

Partners

Scaleup Vlaanderen wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en door een beperkt aantal zorgvuldig geselecteerde partners, waaronder het onafhankelijk advocatenkantoor Daldewolf en het Belgische investeringsfonds Invest for Jobs.

"Dankzij het partnership met VLAIO kan Scaleup Vlaanderen de komende vier jaar ambitieuze startups en scale-ups begeleiden om te anticiperen op en om te gaan met de hindernissen die ze tegenkomen op hun traject. Zo geven we extra kansen aan onze snelgroeiende bedrijven in Vlaanderen", aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits.

"Startups en scale-ups leveren door directe en indirecte werkgelegenheidsgroei, hoge productiviteit en bovengemiddelde innovativiteit een belangrijke bijdrage aan onze Vlaamse economie. Door hun wendbaarheid kunnen ze ook een voortrekkersrol spelen in de relance, en mee een structurele verandering inzetten naar een meer kennisintensieve economie. Het stimuleren van scale-ups is dan ook een prioriteit in mijn ondernemerschapsbeleid."

De initiatiefnemers, VLAIO en de overige partners nemen het leeuwendeel van de kosten voor de verschillende programmaonderdelen op zich. De deelnemende bedrijven betalen minder dan een derde van de reële kostprijs. Het consortium houdt zich er ook aan geen aandelen of IP te claimen.

Over Agoria

Technologiefederatie Agoria telt bijna 2000 lidbedrijven en is er voor iedereen die door technologie geïnspireerd is. De technologiesector is in ons land de sector met de hoogste toegevoegde waarde (30 miljard euro in 2019) en hoogste reële economische groei (11,5 % sinds 2015). Meer dan 310.000 mensen werken in de technologiesector. In 2019 bedroeg de omzet van de sector 129 miljard euro, de investeringen meer dan 4 miljard euro.

De dienstverlening en standpunten van Agoria gaan over talentbeleid, marktontwikkeling, regelgeving, digitalisering, slimme ecosystemen, infrastructuur, maakindustrie, klimaat, milieu en energie. Met 'Be the change' zet Agoria sterk in op de invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt. Agoria is hoofdsponsor van het Agoria Solar Team, het team van 20 Belgische studenten dat in 2021 voor de tweede keer wereldkampioen wil worden in het zonnewagenrijden. De organisatie telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi.
Meer info op www.agoria.be.

Over Sirris

Sirris is het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, opgericht in 1949 door Agoria. De 150 Sirris-experten helpen elk jaar zo’n 1300 bedrijven de juiste technologische keuze te maken en hun innovatieprojecten succesvol te realiseren. De combinatie van experten, exclusieve, hightech infrastructuur verspreid over het hele land en een uitgebreid netwerk van (inter-)nationale partners, bezorgt Sirris een unieke positie in het domein van de industriële technologische innovatie in België. Ruim 2.400 Belgische bedrijven zijn lid van Sirris en krijgen zo toegang tot een uitgebreide dienstverlening en kennis.
Meer info op www.sirris.be.

Over imec.istart

Imec.istart - imec's business accelerator - wil tech startups helpen succesvol hun bedrijf te starten. Het imec.istart programma biedt een breed scala aan diensten, zoals initiële financiële injectie (50.000 tot 150.000 EUR pre-seed financiering), branchespecifieke coaching en mentoring, toegang tot technologie en kantoorfaciliteiten, toegang tot een breed (inter) nationaal netwerk van partners en investeerders en nog veel meer. Sinds de lancering in 2011 hielp imec.istart meer dan 200 tech startups op verschillende gebieden om zich te ontwikkelen tot duurzame ondernemingen.

Imec.istart staat op de 1e plaats in de Europese 'Top University Business Accelerators' van UBI Global.

 

Meer informatie over onze expertise

Auteurs

Heb je een vraag?

Stuur ze naar innovation@sirris.be