Zeer flexibele 3D-printmaterialen bij Sirris

Sirris opent nieuwe mogelijkheden voor de ondernemingen op het gebied van additive manufacturing door hen toe te laten 3D-printing met polyurethaan te testen.

Het thermoplast-polyurethaan dat als materiaal tegelijk soepel is, maar bestand tegen afschuren, is heel interessant voor talrijke toepassingen. Het biedt een uitstekende resistentie bij compressie en kan tot meer dan 300% uitrekken vooraleer af te breken. Bovendien heeft het materiaal een bepaald vormgeheugen: het kan zijn oorspronkelijke vorm terug aannemen na vervorming zodra de spanning verdwijnt.

Dankzij de aankoop van een nieuwe machine voor polymeer poeder-sinteren, in het kader van de portefeuille Feder Iawatha, is Sirris nu in staat TPU te verwerken. 

Door de eigenschappen van dit materiaal te combineren met deze van de netstructuren bekomt men heel interessante resultaten.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een product te printen dat zich bijna volledig laat plat drukken om ogenblikkelijk daarna zijn vorm terug te krijgen zodra men het loslaat, of een ander product in het zelfde materiaal dat een anisotroop gedrag vertoont bij de vervorming ervan.

Bij de mogelijke TPU-toepassingen kan men denken aan “soft grip” grijpers, elektronische kastjes met schokdemping, soepele grijptangen voor het vastnemen van objecten en heel wat meer. (zie foto bovenaan)

Sirris werkt op het ogenblik aan het printen van objecten in TPU met een hardheidsgradiënt (Shore A 70 tot 90 bijvoorbeeld) om nog meer nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen.

 Auteur: Maxime Legrand

Tags: