YouniQ Machining introduceert vergaande automatisering in NC-werkvoorbereiding

YouniQ Machining is een Vlaamse startup, gevestigd in het Limburgse Zonhoven, die zich specialiseert in het bewerken van aluminium componenten. Wat deze onderneming uniek maakt, is het feit dat het volledige traject van offerte tot NC-programma volledig automatisch verloopt.

Door toevoegen van een eigen ontwikkelde software aan het Siemens NX-platform is het jonge bedrijf erin geslaagd automatisch freesbanen te genereren. Een zelflerend algoritme analyseert een opgeladen STEP-bestand, herkent vectoren en definieert op basis hiervan freesoperaties en bijhorende gereedschappen. Dit tot een offerte die door de klant omgezet wordt in een bestelling waarna de NC-code automatisch gegenereerd wordt en het vijfassige bewerkingscentrum in actie schiet.

In de huidige startfase zijn de aangeboden productafmetingen nog beperkt en ook de levertijd wordt gegarandeerd op maximaal 15 werkdagen. Echter, oprichters Wouter en Jo Nys beogen over een jaar ‘Next Day Delivery’ en voor spoedorders zelfs ‘24h service’.

Tags: