Welk potentieel hebben industriële robots als assistent van operatoren?

Binnen het Machinebouw & Mechatronica-initiatief Cocreatie onderzoekt Sirris hoe een industriële robot in te zetten om operatoren te ondersteunen. Denk met ons mee! 

Op 23 februari vond de tweede ronde van het Cocreatie-event in het kader van het Machinebouw & Mechatronica-project plaats. Tijdens dit event werden vijf thema’s geïdentificeerd waarvoor er demonstratoren uitgebouwd zullen worden in de verschillende labo’s van het project. Klik hier voor het verslag van de brainstorm.

Sirris gaat in het Applicatielab Smart Assembly & Production na hoe de beperkingen van een cobot – een beperkt draagvermogen en bereik - te overbruggen met een industriële robot. De bedoeling is hierbij om de robot te ‘bevrijden’ uit zijn kooi: de robot moet naast een operator kunnen worden ingezet als assistent, bijvoorbeeld om zwaardere werkstukken te manipuleren. Veiligheid zal hierbij cruciaal zijn (‘Safe Robot Collaboration’). 

Het opzet is om een collectieve demonstrator te ontwikkelen met volgende functionaliteit:

  • een verhoogde aanwezigheidsdetectie door de robot (zijn er operatoren in de buurt?)
  • een duidelijke communicatie over de intenties van de robot naar de operator toe
  • een eenvoudige positionering/begeleiding van de robot met de hand
  • gepersonaliseerde ergonomische profielen om de positionering af te stemmen op maat van de operator. 

Op 14 april zetten we concrete vervolgstappen, waarbij we in samenwerking met industriële bedrijven willen bekijken welke van deze zaken we effectief zullen uitwerken en op welke manier, op basis van de uitdagingen die leven bij de bedrijven. 

Wilt u kritisch meedenken over hoe een industriële robot met een mens zou kunnen samenwerken als assistent? Registreer u hier voor dit online event! 

Heeft u nu al vragen of input voor ons? Neem contact met ons op! 

Zie ook : https://www.sirris.be/nl/ontdek-productieautomatisering-van-de-toekomst

Partners:

Met de steun van:


(Bron foto bovenaan: KU Leuven)