Wallonië telt voortaan 4 Factories of the Future

Op 26 maart 2019 mochten AW Europe en Stas de Factory of the Future-award in ontvangst nemen tijdens de tweede editie van het event Made Different Digital Wallonia. Met JTEKT, waarvan de titel met drie jaar is verlengd, en Valeo dat in 2017 de onderscheiding ontving, telt Wallonië voortaan dus vier Factories of the Future. Zes bedrijven werden tot Made Different-Ambassadeurs uitgeroepen: Lescav, Menuiserie Riche, Schmitz Digital Printing, Belgium Coating, Dumoulin en Design Stone,wat het totaal op 13 brengt.

Om de vernieuwende initiatieven en de pioniers in digitale en technologische transformatie aan te moedigen, kregen AW Europe en Stas de titel van Factory of the Future. Ze maken voortaan dus deel uit van de club van Vlaamse en Waalse pioniers die deze titel dragen. De titel van JTEKT Torsen werd voor zijn part verlengd.

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst, moeten bedrijven zeven transformaties doorlopen volgens de methodologie die wordt gehanteerd in het kader van Made Different Digital Wallonia, een programma van Sirris en Agoria ter ondersteuning van de maakbedrijven. Om succesvol te blijven, moeten onze bedrijven zichzelf immers voortdurend heruitvinden.

Factories of the Future leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde. Zij hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderende marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten ‘Factories of the Future’ volop in op gedigitaliseerde productieprocessen die ze maximaal benutten mét behoud van een sterke menselijke aanpak.

Ambassadeurs daarentegen zijn bedrijven die innovatieve en baanbrekende initiatieven opzetten rond één of meer digitale en technologische transformaties. Zij hebben het potentieel om vrij snel Factories of the Future te worden.

In 2019 verkregen zes bedrijven deze titel: Lescav, Menuiserie Riche, Schmitz Digital Printing, Belgium Coating, Dumoulin en Design Stone.

In 2018 verkregen zeven bedrijven deze titel: Prayon, Stabilame, Mobic, Burnsen, Atelier de l’Avenir, Lasea en Emac.

De titel van Ambassadeur wordt telkens voor twee jaar toegekend.

Doel van het netwerk

Het initiatief ‘Fabrieken van de Toekomst en Ambassadeurs’ strekt in de eerste plaats tot doel de Waalse kmo’s gerust te stellen en hen aan te moedigen om te breken met het a priori dat industrialisatie uitsluitend grote gedelokaliseerde ondernemingen aanbelangt. Transformatie ligt binnen ieders bereik.

Over de Waalse ‘Factories of the Future’

AW Europe is actief in de automobielsector. De moedermaatschappij is een vooraanstaande speler in de markt van de automatische versnellingsbakken en de automobielconstructeurs stellen hoge verwachtingen in de componenten van AW Europe. De fabriek en haar productieprocessen zijn volledig met elkaar verbonden, waardoor snel en eenvoudig op de vragen van de klanten kan worden ingespeeld.

Stas is gespecialiseerd in kipper opleggers en zelflossers. Het bedrijf streeft ernaar de Europese nummer één te worden in deze sector. Al drie generaties lang investeert het familiebedrijf in innovatie. De nieuwe modellen die volledig op de behoeften van de snel evoluerende sectoren (landbouw, recyclage en bouw) zijn afgestemd, kunnen dankzij de inhouse R&D-afdeling efficiënt en goedkoop op de markt worden gebracht.

Jtekt Torsen, een toeleverancier van de automobielindustrie, maakt deel uit van een Japanse groep die de wereldleider is in de industrie en de productie van auto-onderdelen. De fabriek in Strépy stelt 200 mensen tewerk. In 2016 was Jtekt Torsen laureaat van een Factory of the Future Award. Sindsdien blijft het bedrijf inzetten op de nieuwe technologieën. Dit jaar verlengt het zijn titel.