Vormvrij ontwerpen voor 3D-printing

Ontwerpen voor 3D-printen betekent afstappen van ontwerpen voor klassieke productietechnieken. In het Innovatie-Maat-traject 'design voor 3D-printing' kunnen bedrijven samen met collega-ontwerpers en ervaringsdeskundigen kennismaken met de mogelijkheden van vormvrij ontwerpen. Na het informatie-event starten nu de trajectsessies. 

Dat printen van functionele componenten in metaal mogelijk is, is ondertussen geen nieuws meer. Metaalverwerkende bedrijven hebben meestal ook al enige kennis over de materialen en de eigenschappen die met deze technologie haalbaar zijn. De keuze om een component te maken via 3D-printtechnologie of via klassieke technologieën zoals draaien, (draai-)frezen of lassen, gebeurt echter nog vaak vertrekkend van de component zoals die oorspronkelijk werd ontworpen, met de klassieke productieprocessen in het achterhoofd. 

Vormvrij ontwerpen laat echter toe het potentieel van 3D-printen volledig te benutten en levert in veel gevallen de grootste meerwaarde op door bijvoorbeeld:

  • bij het (her)ontwerp van een product of component enkel rekening te houden met de functionele vereisten gesteld aan de component (sterkte, doorbuiging, warmtegeleiding, …), zonder toegevingen te moeten doen omwille van maakbaarheid, kan men anders optimaliseren, bijvoorbeeld naar materiaal- en/of energieverbruik.
  • meerdere componenten te combineren tot een enkele component kunnen productie- en assemblagekosten worden gereduceerd.

In het Innovatie-Maat-traject 'design voor 3D-printing' kunnen bedrijven samen met collega-ontwerpers en ervaringsdeskundigen kennis opdoen over het onontgonnen potentieel dat vormvrij ontwerpen biedt.

Trajectsessies

Na de infosessie starten nu de trajectsessies. Hierin zullen bedrijven wegwijs gemaakt worden in het kluwen van beschikbare tools en middelen die toelaten een product of component:

  • te selecteren voor herontwerp
  • te optimaliseren op basis van vereisten gesteld aan het product of component
  • ‘first-time-right’ te ontwerpen voor 3D-printtechnologie

Na de trajectsessies zult u de nodige kennis hebben opgedaan over de mogelijkheden van verschillende printtechnologieën, over ontwerptools die helpen bij het herontwerpen voor 3D-printen, over ontwerpregels en hoe rekening houden met steunstructuren, rasterstructuren, bouwplatform, nesting, enz. 

Interesse om deel te nemen? Lees verder in onze agenda!

Dit event wordt georganiseerd door VLAIO, Ondernemersplatform Limburg en Sirris en vindt plaats binnen het Innovatie-Maat project, dat gesteund wordt door EFRO en SALK.