Vijf nieuwe COOCK-projecten in de steigers bij Sirris


Tien maanden na de eerste oproep voor COOCK-projecten (Collectieve Kennisverspreiding en Collectief Onderzoek en Ontwikkeling) lanceerde VLAIO in februari 2020 een tweede reguliere call. Deze oproep waarbij onderzoeksorganisaties hun kennis overbrengen naar ondernemingen, stond open voor projecten uit alle sectoren en leverde 25 voorstellen op, waarvan er nu twaalf zijn geselecteerd. Sirris is betrokken in vijf van de geselecteerde projecten. We stellen ze kort aan u voor. 

De projecten, die kunnen rekenen op 8,04 miljoen euro aan overheidssteun, zijn gericht op voornamelijk kmo's in sectoren als de maakindustrie, kunststofsector, textiel, havenindustrie, dataverwerking, ... 

Sirris is betrokken in vijf van de twaalf goedgekeurde projecten: 

In COBOFIN onderzoekt Sirris het gebruik van cobots, als assistent naast een ervaren operator, voor het geautomatiseerde schuren en ontbramen van kleine reeksen van werkstukken uit metaal en kunststof.  

Bart Verlinden, Program Manager Smart and Digital Factory: "Schuren en ontbramen van werkstukken wordt vaak als saai, vuil en belastend ervaren en hebben een stevige impact op de productietijd en -kost. Bedrijven die voor deze operaties willen bekijken hoe cobots bepaalde stappen kunnen overnemen van de operatoren, kunnen deelnemen aan het project en specifieke haalbaarheidsstudies laten uitvoeren."   

In Connected Manufacturing - voor een transparante productie op weg naar Industrie 4.0 - behandelt Sirris samen met Flanders Make het connecteren van machines om een veelheid aan data uit productie te halen en te gebruiken om zo de productie te optimaliseren. 

Jakob Kesteloot, Engineer IoT: "Maakbedrijven en machinebouwers willen met data-gedreven toepassingen hun productiviteit verhogen. In Connected Manufacturing reiken we digitale technologieën, architectuuropties en oplossingen aan waarmee kmo’s hun heterogeen machinepark kunnen connecteren en tonen we aan hoe ze data uit productie kunnen benutten in hun bestaande managementsystemen (zoals bijvoorbeeld ERP) en nieuwe toepassingen, lokaal, dichtbij de machine of in de cloud."

SURFACESCRIPT zal dieper ingaan op het functioneel micro- en nanotextureren van het oppervlak van een nieuwe generatie componenten met behulp van lasertechnologie. 

Peter ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing: "De voorbije jaren hebben we binnen onze afdeling ‘Precision Manufacturing’ een hele reeks texturen ontwikkeld en hun effect - waterafstotend, wrijvingsverlagend, reflecterend, ... -  bewezen. Binnen het SURFACESCRIPT-project zullen we de sprong van 'proof of concept' naar functioneel product maken." 

BREPLA - Biobased fibre REinforced PLAstics, een samenwerking tussen Centexbel - VKC en Sirris, beoogt de transitie naar biogebaseerde composieten te versnellen in de meubelindustrie, de transportsector en consumentengoederen. 

Linde De Vriese, Team Leader Composites Application Lab: "Biocomposieten zijn groene materialen met een interessant lichtgewicht voordeel, ze zijn structureel zelfs competitief met glasvezelcomposieten. Maar hoe ontwerp je een product met deze biomaterialen? Wat zijn aandachtspunten in je productieproces? Op dit soort vragen willen we samen met en voor bedrijven heldere antwoorden formuleren in het project BREPLA." 

QualiKnife ten slotte heeft tot doel de prestaties en levensduur van industriële messen te verbeteren.  

Bart Teerlinck, Program Manager Metals: "Circa 400 bedrijven in Vlaanderen gebruiken messen bij de verwerking van metaal, textiel, papier, kunststof, hout, voedsel, ... Aan de hand van experimentele opstellingen gaan we de optimale keuze tussen materiaal, oppervlaktebehandeling en warmtebehandeling vastleggen. Dit zal resulteren in een langere levensduur, hogere productiesnelheden of een lager energieverbruik." 

De andere goedgekeurde projecten kunt u leren kennen op de website van VLAIO

Meer info over deze nieuwe COOCK-projecten? Neem contact met ons op! 

(Beeld bovenaan: gecobotiseerd schuren en ontbramen (Group Nivelles (links), Fomeco (rechts))