Verbeter de kwaliteit van industriële messen via warmtebehandelingen

Industriële messen worden voor heel wat processen ingezet. Hun levensduur is sterk afhankelijk van de toepassing. Op vraag en met de nodige input van bedrijven ging dit jaar het COOCK-project QualiKnife, dat de kwaliteit en levensduur van industriële messen wil verbeteren, van start. Dit door zich te verdiepen in de cruciale parameters. In dit tweede artikel gaan we dieper in op de warmtebehandelingen op messenstaal, om dit geschikt te maken voor allerlei toepassingen.

In de technologische industrie worden voor vele processen industriële messen gebruikt. Het gaat hierbij over snij-, knip- en ponsgereedschappen, meestal vervaardigd uit hoogwaardige staalsoorten en thermisch behandeld om de sterkte en de weerstand tegen slijtage te verhogen. De levensduur van deze messen is sterk afhankelijk van de toepassing en het materiaal dat ermee gesneden wordt. Het toepassingsgebied van industriële messen is ongetwijfeld zeer breed. Messen voor kunststof en papier ondergaan andere belastingen dan messen die staalplaat snijden. Zo worden bijvoorbeeld in kunststof en composieten dikwijls harde deeltjes of vezels verwerkt. Deze additieven zijn echter nefast voor de snijmessen omdat ze de slijtage verhogen. Hierdoor is een vroegtijdig herslijpen of vervanging van de messen noodzakelijk. Bij metaalproducten vormen de hogesterktestalen een vergelijkbaar probleem.

Het 'Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreidings- (COOCK-) project' QualiKnife wil een oplossing bieden door in te spelen op drie belangrijke parameters voor messen: het materiaal, de behandeling van het oppervlak en van de kern. In de komende maanden belichten we voor u in een uitgebreid artikel telkens één aspect van de kwaliteit van messen. We startten met materialen in het eerste artikel en nu komt de warmtebehandeling van het messenstaal, om het geschikt te maken voor allerlei toepassingen, aan de beurt.

Warmtebehandelingen worden op messenstaal toegepast om de vereiste eigenschappen (hardheid, taaiheid) te bekomen. In het artikel komen volgende aspecten aan bod:

  • Hardheid versus hardbaarheid
  • Massief harden versus randharden
  • Laag of hoog ontlaten
  • Secundaire harding
  • Diepkoeling
  • Bainiteren

Lees het diepgaande artikel over warmtebehandelingen voor messenstaal op Techniline, of download het hier!

In het derde deel van deze reeks bespreken we de oppervlaktebehandeling.

Het project QualiKnife rond de verbetering van industriële messen kwam tot stand met de financiële steun van de VLAIO.