Verbeter de kwaliteit van industriële messen

In de technologische industrie maken veel processen gebruik van industriële messen om diverse materialen op maat te brengen. Het gaat meestal om snij-, knip- en ponsbewerkingen uitgevoerd met stalen gereedschappen welke thermisch behandeld werden, om de sterkte en slijtageweerstand te verhogen en eventueel voorzien van een coating.

Sirris organiseert binnen het project QualiKnife een eerste online seminar waarin de drie hoofdthema’s aan bod zullen komen: de materiaalkeuze van het substraat, de warmtebehandeling en de oppervlaktebehandeling.

De firma Böhler, een gerenommeerd staalbedrijf uit de groep Voest-Alpine en producent van hoogkwalitatieve stalen zal in een eerste uiteenzetting een overzicht geven van de staalsoorten die geschikt zijn voor gebruik in allerlei snijtoepassingen. Naast de klassieke stalen zijn er tal van andere soorten met verbeterde eigenschappen die met succes kunnen ingezet worden voor diverse toepassingen waarin hoge eisen gesteld worden.

In een tweede voordracht wordt een stand van zaken besproken in speciale warmtebehandelingen voor messenstaal, meer bepaald het cryogeen harden of diepkoelen. Niettegenstaande er veel onderzoek rond dit thema uitgevoerd is, is de toepassing ervan beperkt gebleven. De reden van deze beperking en de voor- en nadelen van deze methode worden belicht samen met enkele resultaten vanuit recent onderzoek binnen Sirris.

De laatste voordracht handelt over het textureren van mesoppervlakken. De laser is een uiterst geschikt apparaat om een metaaloppervlak te voorzien van een bepaalde ruwheid waardoor een oppervlak bijzondere eigenschappen kan vertonen. Voorbeelden van dergelijke texturen die door Sirris werden aangebracht op diverse oppervlakken zullen getoond en besproken worden.       

Deelname is gratis. Klik hier voor meer info en inschrijving.

Het project QualiKnife rond de verbetering van industriële messen kwam tot stand met de financiële steun van de VLAIO.