Twee Sirris-leden vallen in de prijzen

Pedeo Hogedrukgieterij kaapt de grootste designprijs van België weg voor het ontwerp van een wielwagen voor Reynaers Aluminium.

Bij projecten die veel innovatie vragen, kan de R&D-afdeling van Reynaers Aluminium terugvallen op partners die willen meewerken aan het ontwerptraject. Zo zocht de specialist in aluminium bouwprofielen uit Duffel partners voor de ontwikkeling van onderdelen voor Hi-Finity, een nieuw type schuifraam. Het inschakelen van Pedeo Hogedrukgieterij in Oudenaarde, toeleverancier van hogedrukgietproducten in zink- en aluminiumlegeringen, bleek een schot in de roos. Pedeo adviseert Reynaers bij zowel functionele als prijstechnische optimalisaties.

Door de grote glasoppervlaktes bij het Hi-Finity schuifraam moet de wielwagen - een multifunctioneel gietstuk met geïntegreerde wielen - in staat zijn gewicht te dragen dat minstens twee keer zo zwaar is als het geval is bij klassieke schuiframen. Door stalen wielassen met Zamak om te spuiten is het Pedeo gelukt een wielwagen te ontwikkelen, waarbij de eigenschappen van verschillende materialen gecombineerd worden. Deze productietechniek zorgde ervoor dat extra functionaliteiten geïntegreerd konden worden, zoals: de rail vrijhouden van vuil, correcte positionering onder het glas, esthetische afwerking van de zichtzijde van het schuivend gedeelte, en de mogelijkheid tot monteren en demonteren zonder de schuifdeur eruit te halen. Dankzij het gebruik van een wisselstuk in de matrijs kan Pedeo zowel wielwagens voor dubbel als driedubbel glas produceren, wat de prijs per stuk gunstig beïnvloedt.

Het resultaat werd beloond met een Henry Van de Velde Label, de grootste designprijs van België.

Meer over de samenwerking leest u hier.

(Bron foto : Pedeo)