Toekomstpotentieel van AM voor Belgische industrie doorgelicht

3D-printen in de industrie is een expertise die steeds belangrijker wordt. Dit blijkt uit een recent onderzoek waaraan Sirris meewerkte en ook uit onze eigen ervaring. Sirris heeft immers al bijna 30 jaar ervaring en expertise in de materie opgebouwd en kan van daaruit bedrijven de nodige ondersteuning bieden.

Uit een onderzoek van Sirris, Agoria, en studiebureau PwC blijkt dat de helft van de bedrijven die additive manufacturing (AM) gebruiken, verwacht dat de omzet de komende vijf jaar met meer dan 10 procent zal groeien en dat het aantal banen in deze sector in dezelfde periode aanzienlijk zal toenemen tot zelfs verdubbelen: van 1.500 naar 3.000 tegen 2024.

Download de resultaten van het onderzoek hier.

Toekomst en uitdagingen

3D-printing op industriële schaal wordt in de komende jaren een baanbrekende technologie. De bedrijven over de hele wereld geloven en investeren steeds meer in AM. Het wordt algemeen gesteld dat deze technologie in het komende decennium de maakindustrie zal hervormen. Zo zal ze een positieve impact hebben op diverse activiteiten in verschillende sectoren: beter maatwerk, betere functionaliteit door het ontwerpen van onderdelen voor specifieke doeleinden, vermindering van het aantal onderdelen en voordelen voor de toeleveringsketen dankzij een digitale inventaris in plaats van een fysieke. In de gezondheidszorg, bijvoorbeeld, zorgt AM voor de productie van op maat gemaakte protheses en hoorapparaten. In de lucht- en ruimtevaartindustrie zien we verbeterde ontwerpen voor gewichtsreductie.

België is een pionier op het vlak van AM-onderzoek en de industriële toepassing van AM kan een grote meerwaarde zijn voor ons land. Maar niet als er geen duidelijk kader komt waarin deze technologie verder kan evolueren. Momenteel zijn er obstakels op het vlak van certificatie, kwalificatie, financiering en onderwijs. Worden deze obstakels niet overwonnen, dan lopen we mogelijk de enorme voordelen mis die AM-technologie te bieden heeft. Verder is er een shift nodig van de middelen die naar AM-onderzoek gaan richting AM-industrialisatie. En ook dat zijn thema’s waar Sirris sterk op inzet en experts de industrie in vooruit helpen.

Ondersteuning door uitgebreide dienstverlening

Sirris draagt alvast haar steentje bij door de nodige ondersteuning te bieden, op basis van de bijna 30 jaar ervaring en expertise die we hebben opgebouwd met het begeleiden van bedrijven.

De thema's en uitdagingen waarmee we u kunnen helpen:

  • Engineering met AM
  • Poederkwaliteit en -behandeling
  • Printprocesoptimalisatie
  • Kwaliteitsgarantie en -certificering
  • Nabewerking
  • Integratie op de werkvloer

Onze dienstverlening hiervoor omvat:

  • Selectie van AM-technologie en materialen
  • Haalbaarheidsstudie en proof-of-concept
  • Procesvalidatie en -implementatie
  • Techwatch en masterclasses

Lees hier meer over onze expertise en dienstverlening rond AM.