Tien nieuwe Fabrieken van de Toekomst voor Vlaanderen

Op 6 februari mochten maar liefst tien nieuwe bedrijven een Factories of the Future Award in ontvangst nemen en zich voegen bij het selecte groepje voortrekkers in Vlaanderen die dit certificaat dragen. Maar liefst zeven komen uit de technologische industrie: BMT Aerospace, Bosch, Duracell, Mirion Technologies, Niko Group, Materialise en Rf-Technologies. Uit andere sectoren werden Colruyt Group Fine Food, Janssen Pharmaceutica en Lavetan bekroond. Ontdek ze onmiddellijk.

Eén van de sleuteldoelstellingen van Sirris en Agoria is de technologische industrie maximaal te laten bijdragen aan een welvarende en duurzame samenleving. Samen met verschillende partners ondersteunen we de maakbedrijven om dit te kunnen verwezenlijken, onder andere via het project 'Factory of the Future'.

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het actieprogramma Made Different bereiden we nu al sinds 2012 de maakindustrie voor op de industrie 4.0", zegt Herman Derache, Managing director Sirris en Hoofd Innovatie bij Agoria. "Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak."

‘Factories of the Future’ leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten ‘Factories of the Future’ vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën.

Tien nieuwe winnaars, veel meer in de maak

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards in Kortrijk hebben tien bedrijven de titel van Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois en in het bijzijn van meer dan 700 aanwezigen uit de industrie. Winnaars dit jaar zijn BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en Rf-Technologies (Oosterzele). Daarnaast konden vijf bedrijven hun certificaat voor 3 jaar hernieuwen: Van Hoecke, Ontex , ED&A, Te Connectivity en Bio Bakkerij De Trog.

"Deze productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn", aldus Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen. De 30 Factories of the Future  investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 850 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg bovendien met 15 procent. "Dat is het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid  gaan, wel integendeel", zegt Herman Derache.

Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven in de technologische sector zijn ondertussen begonnen met de transformatie met begeleiding van de partners van het Made Different-programma. Om nog meer bedrijven aan te moedigen krijgen de beste leerlingen van de klas de titel 'Fabriek van de Toekomst'.

De awarduitreiking is een samenwerking van Sirris, Agoria, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti en Flanders’ FOOD.