Thermoplastische composieten: nieuwigheden om beter te produceren

Zowel de designers van innoverende producten als de wereld van de industriële productie zijn het erover eens: thermoplastische composieten bieden overtuigende eigenschappen. En hiermee komen ze meteen voor een nieuwe uitdaging te staan: hoe die composieten sneller en goedkoop toepassen? Een toelichting.

Recyclebaar, milieuvriendelijk, lasbaar en met een hogere schokbestendigheid: de thermoplastische composieten (TP) hebben alles mee… en ze hebben al talrijke industriële sectoren over de streep getrokken! Sirris volgt de evolutie ervan al sinds een paar jaar op de voet, onder meer met de bedoeling de duur en de kostprijs van hun consolidatiecyclus terug te schroeven.

Droogoven 400°C : een primeur in België

Belangt deze materie ook u aan, dan hebben we goed nieuws: Sirris investeerde onlangs in een droogoven van 400 °C, een nieuwe machine die de uitdaging van de consolidatiecyclus aankan.

Net zoals de autoclaaf die Sirris eveneens ter beschikking heeft, garandeert de droogoven 400°C een efficiënte inzetbaarheid van de TP-composieten, maar hij is goedkoper en eenvoudiger te gebruiken. Hieronder leest u hoe deze voor België unieke uitrusting werkt.

Pluspunten van formaat en snelheid

Dankzij zijn grote volume kan de droogoven grotere onderdelen verwerken. Hierdoor is de technologie meteen ook zeer populair in diverse sectoren: transport, bouw, architectuur, luchtvaart, automobiel, scheepsbouw, spoorweg,…

Een ander pluspunt van de droogoven 400 °C? Zijn capaciteit om het consolidatieproces te versnellen, door het vacuümbeheer en het temperatuurbeheer te scheiden. Concreet voert een ad-hocmachine het vacuümtrekken van de zak met daarin het te produceren onderdeel, buiten de droogoven uit. Vervolgens wordt de zak in de voorverwarmde kamer geplaatst, terwijl de machine het vacuüm blijft beheren. En voor de afkoelingsfase? Het gereedschap wordt uit de droogoven gehaald, terwijl het vacuüm in de zak in stand wordt gehouden. De droogoven blijft warm en is dus klaar voor de volgende cyclus.

De temperatuur van 400°C is de maximumtemperatuur van de cyclus, wat het mogelijk maakt een zeer ruime waaier van TP-composieten te verwerken. Bovendien kan de droogoven ook thermohardende composieten verwerken.

De droogoven 400°C in 4 punten

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de droogoven:

  • kamervolume van 1500 liter (250 liter voor de autoclaaf)
  • cyclustijd van enkele minuten (enkele uren voor een klassieke cyclus met een TP-composiet)
  • forse daling van het energieverbruik (dankzij de eenmalige verwarming voor meerdere cycli, als gevolg van de scheiding van het vacuüm- en het temperatuurbeheer. Tussen de cycli volstaat een aanvullende verwarming)
  • inzetbaarheid van de meest geavanceerde technische polymeren, zoals PPS, PEI of PEEK.

Sirris helpt ondernemingen oplossingen te vinden voor hun technologische problemen. Dat is andermaal het geval met deze nieuwe machine, maar ook dankzij een uitvoerige en beproefde expertise van de thermoplastische composieten. De droogoven 400°C maakt deel uit van de Product Development Hub van Sirris. Lees er hier meer over!

Tags: