Thermische isolatie van spuitgietmachines: wat is het voordeel?

Spuitgiettechnologie is de afgelopen 50 jaar exponentieel gegroeid en heeft nog een mooie toekomst in het verschiet. Maar ze moet zich wel aanpassen aan de toenemende energie- en ecologische beperkingen.

In de huidige context van vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de negatieve impact daarvan op het klimaat, wordt het gebruik van kunststoffen sterk bekritiseerd. Toch lijkt het onmogelijk om het zonder te stellen omdat ons dagelijks leven er te veel van doordrongen is (verpakkingen, huishoudelijke apparaten, elektronica, diverse apparatuur, ....).

Spuitgiettechnologie maakt een hoge productiviteit mogelijk in combinatie met een ongeëvenaarde ontwerpvrijheid. Deze technologie is de afgelopen 50 jaar exponentieel gegroeid en heeft nog steeds mooie dagen te gaan, maar moet zich aanpassen aan de toenemende energetische en ecologische beperkingen.

Er wordt al veel aandacht besteed aan het ontwerp van machines en toebehoren. De techniek vereist overigens twee keer zoveel energie. Ten eerste om het materiaal te verwarmen en te smelten en ten tweede om het zo snel mogelijk te koelen.

In een ideale wereld ligt het voor de hand om bij het koelen alle energie die tijdens het verwarmen wordt geleverd, terug te winnen. Hiervoor is het noodzakelijk om de verliezen zoveel mogelijk te beperken. Deze liggen op alle niveaus van het productieproces: verliezen in het verwarmingsvat, verliezen in het gereedschap, verliezen in de koelmiddelleidingen, ....

De paper : Thermal Insulation of Injection Molding Tools: an Advantage ?  (in Engels) richt zich uitsluitend op het gereedschapsonderdeel dat buiten het bereik van de machineleveranciers valt en evalueert de mogelijke interesse in het isoleren van de spuitgietmatrijzen..