Synoniemen en vertalingen opzoeken in vreemde talen

Met CLIR van de WIPO (Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom) kun je synoniemen zoeken en woorden vertalen in 13 talen.

Al vele jaren biedt de WIPO (Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom) het publiek gratis een gegevensbank van octrooien aan, Patentscope. Die bevat de PCT-aanvragen maar ook de nationale collecties uit de hele wereld.
In de loop der jaren is dit hulpmiddel steeds krachtiger geworden door gebruik te maken van geavanceerde technieken zoals artificiële intelligentie.

Een van de beschikbare functies van CLIR (Cross-Lingual Information Retrieval) is het uitbreiden van een zoekopdracht in verschillende talen. Zo kun je een woord of een zin maar ook de varianten ervan opzoeken in 13 talen. Je voert gewoon het woord of de zin waar het om gaat in en het systeem zoekt synoniemen en varianten van dit woord en vertaalt ze automatisch naar 12 andere talen.

Het systeem verandert het resultaat onmiddellijk in een zoekvergelijking in de octrooienbank in de verschillende talen.

Bijvoorbeeld voor het woord 'bike':

Volgens de WIPO is de kwaliteit van de woordenboeken achter deze vertalingen uitstekend voor het Chinees, Engels, Frans, Duits en Japans, zeer goed voor het Koreaans, Portugees, Russisch en Spaans en goed voor het Nederlands, Italiaans, Zweeds, Pools en Deens.

Het is niet nodig hier alle mogelijkheden en subtiliteiten van dit hulpmiddel uit te leggen: de WIPO organiseert hier regelmatig erg praktische webinars over. De kalender kan geraadpleegd worden op https://www.wipo.int/patentscope/en/webinar/.

CLIR is een onmisbaar hulpmiddel om octrooien op te zoeken in Patentscope, maar het kan ook nuttig zijn om synoniemen en vertalingen om te zetten voor preciezere en completere zoekopdrachten in andere meertalige gegevensbanken of zelfs om op internet te zoeken in talen die de gebruiker niet kent.

Erg nuttig voor wie van alles op de hoogte wil blijven!

Bron

Tags: