Overslaan en naar de inhoud gaan

ZF-tandwielkasten ook in extreme omstandigheden bedrijfszeker

Windenergie is de energie van de toekomst. Maar windturbines moeten dan wel bedrijfszeker zijn. Ook in soms extreme klimatologische omstandigheden. Het OWI-Lab van Sirris testte daarom de 80 ton zware ZF tandwielkasten in haar al even unieke klimaatkamer in de Antwerpse haven.

Binnen het expertisedomein Sustainability is het OWI-Lab, gericht op R&D voor windenergie een speerpunt. Betrouwbare windturbines hebben een directe impact op zowel de energieopbrengst als op de operationele kosten. Het testen van kritische onderdelen zoals de tandwielkast is bijgevolg erg belangrijk. ZF Wind Power Antwerpen levert tandwielkasten voor meer dan 2000 windturbines per jaar, wereldwijd staat er 49 GW aan capaciteit met componenten van deze Vlaamse wereldspeler.  Het bedrijf is ook leider voor zeer grote tandwielkasten (> 6MW) die in offshore windturbines gebruikt worden. Deze werden getest in de klimaatkamer van het OWI-Lab. Martijn Roozendaal, test technician  van het OWI-Lab, is fier op deze test: “Dit was de eerste test van offshore windturbines van deze afmetingen in onze klimaatkamer. Voordien testten we er alleen onshore tandwielkasten.”

80 ton

Het OWI-Lab ging geen uitdaging uit de weg en testte de absolute state of the art van wat in de Noordzee zal worden geïnstalleerd: een tandwielkast van bijna 80 ton, goed voor 6,15 MW. Deze component werd getest bij temperaturen van -30°C en 0°C, gebruik makend van de OWI-Lab testbank en data-acquisitie systeem.

Voor ZF is het testen in extreme klimaatomstandigheden een absolute noodzaak. Alleen worden de turbines almaar groter en dus is het steeds moeilijker om geschikte testomstandigheden te vinden. Roozendaal: “Onze unieke klimaatkamer was dé geschikte oplossing voor zulke tests.” De klimaatkamer van Sirris kan temperaturen van -60 °C tot +60 °C aan en reproduceert op die manier de soms extreme omstandigheden waarin de turbines moeten kunnen functioneren. De zware tandwielkasten zijn nu klaar voor hun taak in de Noordzee.