Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd succes voor de mini-omvormer van CE+T Power

In 2015 ging CE+T Power de uitdaging van Google en het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) aan om een omvormer te maken die tien keer kleiner was dan de bestaande modellen. Omvormers worden gebruikt om de energie van accu’s en zonnepanelen bruikbaar te maken door gelijkstroom in wisselstroom om te zetten. Door deze component te verkleinen hopen Google en het IEEE om hernieuwbare-energiesystemen en andere toepassingen die met behulp van accu’s werken vlotter ingang te doen vinden.
  • Juli 2014: Google en het IEEE dagen ondernemingen in het kader van de Little Box Challenge uit om een omvormer te ontwikkelen die tegelijk krachtig (2 kW) en klein (40 inch³) is.
  • September 2014: CE+T Power gaat de uitdaging aan samen met zijn partners, Sirris en de ULg, en met de steun van het Waals Gewest.
  • Februari 2016: de door CE+T Power ontwikkelde omvormer, met een vermogen van 2 kW en een omvang kleiner dan 14 inch³, wordt de winnaar van de Challenge.
     
CE+T Power is een Belgische kmo die gespecialiseerd is in industriële omvormers. Het bedrijf werd opgericht in het Luikse in 1934 en heeft zich sinds de jaren 60 gespecialiseerd in vermogenselektronica. De uitvinding van de modulaire omvormer aan het eind van de jaren 80 hebben we te danken aan CE+T Power, dat vandaag ook in Luxemburg, de Verenigde Staten, China en India gevestigd is.

“Sirris heeft een originele benadering uitgewerkt om de optimale geometrie van het koelsysteem te bepalen.”
 

littlebox-cet-power-sirris

Verkleining van het koelsysteem

Een van de voornaamste uitdagingen bij het ontwerp van een mini-omvormer is om de elektronische componenten efficiënt te koelen in een heel kleine ruimte: er is nl. niet alleen weinig plaats voor het koelsysteem maar evenmin voor de luchtcirculatie. Het koelsysteem is van essentieel belang voor de goede werking en de levensduur van het toestel.  

Computerondersteunde optimalisering

Gesteund door 15 jaar ervaring op het domein van thermisch management heeft Sirris een koelsysteem ontworpen dat aan de beschikbare ruimte is aangepast. Om de optimale geometrie te bepalen heeft het Centrum een specifieke strategie voor computerondersteunde optimalisering toegepast waardoor de prestaties van negen potentiële systemen konden worden beoordeeld zonder dat deze ook daadwerkelijk hoefden te worden gebouwd. Dankzij zijn expertise op het vlak van microfabricage kon Sirris de precisieonderdelen vervolgens produceren en assembleren. 

Krachtiger, kleiner en betrouwbaarder

De omvormer van CE+T Power moest het in de Verenigde Staten opnemen tegen achttien andere kandidaten die vooraf waren geselecteerd. De resultaten werden begin 2016 bekendgemaakt, met een overwinning over de hele lijn voor CE+T Power en zijn partners: hun oplossing voldoet niet alleen aan de opgelegde specificaties maar is zelfs drie keer compacter (13,77 inch³ voor het vereiste vermogen van 2 kW). Ook op het vlak van levensduur hebben de overige kandidaten het nakijken, wat te danken is aan de kwaliteit van het koelsysteem dat Sirris heeft ontworpen. 
 

VIDEO:

http://littleboxchallengecetpower.com/