Overslaan en naar de inhoud gaan

Visio Ing Consult en Sirris vernieuwen kwaliteitscontrole

Visio Ing Consult uit Hannuit is gespecialiseerd in de controle, de dimensionering en de sortering van producten m.b.v. optische systemen. Om tegemoet te komen aan de behoeften van ondernemingen die onderdelen in kleine en middelgrote reeksen produceren, wil het bedrijf een systeem ontwikkelen en commercialiseren waarmee batches van verschillende onderdelen volledig automatisch kunnen worden gecontroleerd. Visio Ing Consult stelde een complex bestek op en klopte aan bij Sirris voor de uitvoering.
  • Het Cwality-project ‘FullCtrl’ is gericht op de ontwikkeling van een universele, volledig automatische unit om uiteenlopende onderdelen in kunststof of metaal te controleren.
  • Visio Ing Consult heeft het bestek opgesteld en heeft bij Sirris aangeklopt voor de uitvoering.
  • De voornaamste uitdaging was te achterhalen hoe onderdelen met een verschillende geometrie kunnen worden gescheiden en vervolgens een voor een op basis van heel precieze criteria voor de controlecamera’s kunnen worden gepositioneerd.
  • Sirris heeft de technische oplossingen bedacht en heeft een prototype gebouwd.

 

Visio Ing Consult uit Hannuit reikt de industrie sleutelklare oplossingen aan om de controle van de kwaliteit en de conformiteit van onderdelen te automatiseren en te integreren in de processen. Het bedrijf helpt tal van Belgische en internationale ondernemingen om de betrouwbaarheid van hun productielijnen te verhogen.

“Met dezelfde machine moeten uiteenlopende onderdelen kunnen worden gecontroleerd, zoals gordijnhaken, flacons, fittingen of om het even welk ander complex technisch onderdeel.” 
 

Troef voor kmo’s

Kmo’s in de metaalsector en de kunststofverwerking moeten kleine en middelgrote reeksen produceren en volledig kunnen controleren. Ze hebben echter niet altijd de middelen om te investeren in specifieke controlesystemen. Om aan hun behoeften tegemoet te komen, ontwikkelt en commercialiseert Visio Ing Consult een uniek systeem waarmee batches van verschillende onderdelen automatisch kunnen worden gecontroleerd tegen een betaalbare prijs.

Moduleerbaar en dus universeel concept

Visio Ing Consult heeft contact opgenomen met Sirris om de mechanische oplossingen voor een universeel automatisch systeem te bedenken. Om ieder onderdeel afzonderlijk voor de controlecamera’s te kunnen presenteren, heeft Sirris een adaptief scheidingsstation ontwikkeld, een systeem van universele grijpers aangestuurd door een intelligente robot en nauwkeurige, moduleerbare controleposten. 

Laatste fase

Sirris heeft een prototype gebouwd dat geen enkele menselijke interventie meer vergt, op eenvoudige configuratiehandelingen tussen batches na. Het project, dat door het Waals Gewest wordt gesubsidieerd in het kader van het Cwality-programma, wordt momenteel afgerond en zou in juli 2016 worden afgesloten.