Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwarmd stadionzitje: Sit&Heat heeft het bedacht, Sirris heeft het gemaakt!

Begin 2015 toen de Nederlandse KMO Sit&Heat contact opnam met Sirris om de productie van een verwarmd stadionzitje op zich te nemen, klopte het bedrijf wel degelijk aan bij de juiste deur. Enkele jaren eerder al had Sirris toepassingen ontwikkeld van licht geleidende thermoplastic materialen. In tegenstelling tot traditionele perfect isolerende plastics blijft hier de elektrische stroom circuleren. De weerstand die hij ontmoet zorgt voor het opwekken van warmte. De geknipte oplossing voor Sit&Heat.
  • Sirris heeft voor enkele jaren een thermoplastic materiaal ontwikkeld met daarin een elektrisch geleidende lading.
  • In 2015 heeft Sirris dit principe aangepast om verwarmde stadionzitjes te ontwikkelen voor Sit&Heat.
  • Een eerste stadion in Nederland zal met enkele duizenden van deze zitjes uitgerust worden.

 

Sit&Heat ontwikkelt verwarmde zitjes en kussens voor een comfortabel en een meer ecologisch onthaal op terrassen, schepen, in stadions, caravans, kerken en voor in de tuin.  Een mooi voorbeeld van een KMO gebouwd rond een origineel idee, ontstaan in 2008 in het brein van de bedenker, de Nederlander Jorg Rijkschroeff.

 

“Wij waren er reeds in geslaagd stroom te doen doorgaan in plastic. Vermits plastic een slechte geleider is, warmt het dus op.”
 

Een verwarmend, resistent en gekleurd plastic 

Hoewel het principe van halfgeleidend thermoplastic materiaal bereikt was, restte nog het bepalen van de optimale samenstelling en vorm, om de zitjes te laten opwarmen zonder dat er vervorming zou optreden onder invloed van warmte en/of het enthousiasme van de supporters. De tweede uitdaging voor Sirris bestond erin uit te zoeken hoe een aantrekkelijke kleuring van de zitjes te behouden, gezien het geleidend vermogen feitelijk gelinkt is aan de toevoeging van koolstofzwart, wat als kleur dus vrij onaantrekkelijk is.

Tegelijk spuitgieten

De oplossing die Sirris ontwikkeld heeft, schittert door zijn eenvoud, wat typisch is voor alle grote ideeën. De productie van het zitje zal gebeuren door het gelijktijdig spuitgieten van twee verschillende materialen: de gekleurde bovenlaag in een klassiek propyleen en de verwarmende onderlaag,  in polypropyleen geladen met koolstofzwart. Gezien de materialen van de twee lagen compatibel zijn, gaan ze zich vrij natuurlijk verbinden tijdens het gelijktijdig spuitgieten. Dus enkel maar winst voor de eenvoud en de uitvoering in de praktijk van dit productieproces.

Een eerste stadion uitgerust in 2016

Een prototype ontwikkeld bij Sirris in 2015 heeft getoond dat het zitje snel de gewenste temperatuur bereikt in de specifieke omstandigheden die men aantreft in de stadions en toch zijn stevigheid blijft behouden. Sit & Heat is nu bezig om de techniek te integreren in de stadionstoelen van een Britse stadionstoelen fabrikant. De eerste pilot serie wordt in 2016 geïnstalleerd. De verwachting is om in 2017 het eerste stadion met enkele duizenden zitjes uit te rusten.