Overslaan en naar de inhoud gaan

Versnelde levenscyclus van pvc-zeilen helpt coatinghoudbaarheid bepalen

Om de levensduur van de gecoate pvc-zeilen van Veldeman Structure Solutions in kaart te brengen, voerde Sirris versnelde verouderingstesten uit.

Al meer dan 45 jaar ontwikkelt, produceert, verkoopt en verhuurt Veldeman Structure Solutions een breed gamma aan zeilstructuren in onder meer aluminium en staal. Het familiebedrijf uit Bree – met productievestigingen in België, Noord- en Zuid-Amerika – biedt die aan in verschillende vormen en maten, van bescheiden partytenten tot grote tijdelijke hallen. Om meer inzicht te verwerven in de duurzaamheid van gecoate pvc-zeilen, ging Veldeman te rade bij Sirris.

 

  • Veldeman wou meer inzicht in de levensduur en duurzaamheid van zijn gecoate pvc-zeilen.
  • Sirris gebruikte de QUV-tester om versnelde verouderingstesten uit te voeren en het effect van verschillende weersomstandigheden te simuleren.
  • Zo kon de aftakeling van niet-gecoate zeilen en hun gecoate tegenhangers in detail vergeleken worden.

 

Vanuit de hoofdzetel in het Limburgse Bree stuurt Veldeman Structure Solutions vestigingen aan in België, Noord- en Zuid-Amerika. Het bedrijf, dat al sinds 1950 actief is, spitst zich toe op de ontwikkeling, productie en commercialisatie van zeil- en tentstructuren.

Met de QUV-tester voerde Sirris versnelde verouderingstesten uit en werden verschillende weersomstandigheden herhaaldelijk gesimuleerd en op de zeilen uitgetest.

Inzicht in de levensduur

Als extra beschermlaag voor zijn pvc-zeilen kan Veldeman uit twee verschillende coatingtypes kiezen. Maar of die ook de tand des tijds doorstaan, was giswerk voor het Limburgse bedrijf. Vervaagt de kleur van de gecoate pvc-zeilen na verloop van tijd? Vertonen ze barsten na langdurige blootstelling aan zonlicht of andere weersomstandigheden? En welke van de twee coatingtypes biedt optimale bescherming tegen de elementen? Die vragen schotelde het bedrijf voor aan het Smart Coating-team van Sirris.

Veroudering versnellen

Om het antwoord te ontdekken, voerden we versnelde verouderingstesten uit op zeilen met en zonder coating. Daarvoor werd de QUV-tester van ons Q-Lab ingezet, een toestel dat in een korte tijdspanne de levensduur en performantie van een coatingsysteem kan voorspellen. We bootsten verschillende weersomstandigheden na en vuurden die herhaaldelijk op de teststalen af. Via belichting en condensatie simuleerden we het effect van zonlicht en dauw. En om de temperatuurshock na een plotse regenbui in kaart te brengen, lieten we een waternevel over de teststalen neerdalen.

Voor en na

Na de verouderingstesten volgde een visuele inspectie van de kleur en glans. De verschillen voor en na de gesimuleerde veroudering dienden als maatstaf om de duurzaamheid van de zeilen te bepalen. Ook werd een buigtest uitgevoerd om na te gaan of de coatings voldoende flexibel zijn om barsten bij het opvouwen en stockeren te vermijden.

Het verdict? De kleur en glans van de niet-gecoate zeilen waren duidelijk afgenomen, terwijl die degradatie nauwelijks zichtbaar was bij hun gecoate evenknie. Uit de buigtest kwamen geen verschillen naar voor. De gecoate zeilen zijn dus minstens even flexibel als de exemplaren zonder coating. Verder beschikt Veldeman met deze resultaten over de nodige inzichten om zijn pvc-aanbod verder te verfijnen aan de hand van coatingsystemen.