Overslaan en naar de inhoud gaan

Thales ontwerpt titaniumsokkels via ‘additive manufacturing’

Een essentieel probleem bij additieve productietechnieken is de aanmaak van steunstructuren (supports). Thales Alenia Space, ontwerper en producent van ruimtesystemen, gebruikt de modernste 3D-productietechnieken om dat euvel weg te werken. Sirris zorgde voor de nodige technologische ondersteuning.

3D-printing heeft zijn plaats verworven in de productie van metalen componenten. Toch blijft er een probleem bestaan: de steunen die de componenten op hun plaats moeten houden. Zij vertragen de productietijd, kosten veel geld en moeten nadien kunnen worden weggenomen.
Ook Thales Alenia Space kreeg met dit probleem te kampen, en deed een beroep op de expertise van de Additive Manufacturing-groep van Sirris. Olivier Rigo, senior engineer Additive Manufacturing: “De beste manier om met deze problematiek om te gaan is smelten via laserstralen  (LBM, laser beam melting).”

Driehoek

Het steunstuk wordt gemaakt in TiAI6V4 – een zeer sterke titaniumlegering – en heeft de vorm van een driepotige sokkel. Het project is afgerond en resulteerde in acht titaniumsokkels. De resultaten zijn ronduit positief, zowel qua duurzaamheid, gewicht, reactiviteit als afwerking. Voor serieproductie van deze sokkels wil Thales Alenia nu een productiepartner zoeken die gespecialiseerd is in additive manufacturing.