Overslaan en naar de inhoud gaan

Thales gebruikt geavanceerde productietechnieken voor satellietantennes

Geavanceerde productietechnieken bereiken een niveau dat hoog genoeg is om ook in de ruimtevaart toepasbaar te worden. Thales Alenia Space, actief in die ruimtevaartsector, ziet de voordelen in en werkt samen met Sirris: een testproject voor antennesystemen is alvast hoopgevend.

In de ruimtevaart is geen plaats voor half afgewerkte producten. Vereisten qua productieprecisie zijn er uitermate hoog. Tegelijkertijd gaat het quasi altijd om unieke delen en onderdelen die moeten worden geproduceerd. De geavanceerde productiemethodes die vandaag het licht zien, zijn hoopgevend. Dat beseft ook Thales Alenia Space, dat actief is als ontwikkelaar en producent van allerlei ruimtesystemen. Het gaat in zijn nieuwe project rond ‘advanced manufacturing methods’ in drie fases te werk. Eerst worden bestaande onderdelen nagemaakt via deze geavanceerde productiemethode. In een tweede fase worden onderdelen gemaakt op basis van toepassingsvereisten. Finaal wordt in het project ingezoomd op de ontwikkeling van onderdelen op subsysteemniveau.

Antenne

Een concrete casus in dit project is de ontwikkeling van een bevestigingssysteem voor antennes op satellieten. Doel daarbij is om een houder te ontwerpen waaraan twee antennes kunnen worden bevestigd. Extra vereisten waren een laag gewicht en een hoge stijfheid. Topologische optimalisering (gewicht en stijfheid) en aluminium smelten met een laserstraal zijn twee van de geavanceerde productietechnieken die – dankzij de adviserende rol van Sirris – zijn toegepast in dit proefproject. De initiële resultaten zijn alvast hoopgevend.