Overslaan en naar de inhoud gaan

Tenneco ontpopt zich tot fabriek van de toekomst

In 2013 werd een zware herstructurering gestart voor Tenneco. Producten werden geherlocaliseerd over de Europese plants. De schokdemperfabrikant uit Sint-Truiden moest dringend werk maken van kostenverbeteringen. Het bedrijf stapte in het Made Different-programma van Sirris en Agoria dat maakbedrijven transformeert tot fabrieken van de toekomst. In 2016 komt de fabrikant weer helemaal op kruissnelheid.
  • Hogere kostenefficiëntie noodzakelijk om productie in België te houden
  • Gerichte innovaties binnen technologieroadmap Made Different
  • Opnieuw leidende positie binnen de internationale groep
     

Tenneco Sint-Truiden produceert schokdempers voor de automobielindustrie en maakt deel uit van de Amerikaanse Tenneco-groep die wereldwijd actief is voor schokdempers en uitlaten. 

“Naast investeringen in productietechnologie en automatisatie van productielijnen werd volop ingezet op de integratie van meettechnologie binnen de verschillende productiestappen.” 

Dreigende delokalisatie

Anno 2013 had de schokdemperfabrikant Tenneco uit Sint-Truiden het lastig om bepaalde product families nog voldoende kostenefficiënt te produceren. Het bedrijf zag met lede ogen aan hoe bestaande en nieuwe projecten naar andere vestigingen van de groep gingen.
De fabrikant moest dringend werk maken van meer efficiëntie en nieuwe technologieën. Tenneco stapte in het ‘Made Different’-programma van Sirris en Agoria, dat maakbedrijven begeleidt om zich te ontpoppen tot fabrieken van de toekomst.

Stapsgewijs innoveren

Via de Made Different 'Transformatiescan' maakten de experts eerst een grondige doorlichting van de bestaande situatie, de uitdagingen en de prioriteiten. Vervolgens werd een technologieroadmap opgesteld met concrete voorstellen en richtlijnen. Van het IWT kreeg het bedrijf innovatiesteun om de innovaties uit de roadmap te realiseren.

Vandaag zijn al een tiental innovaties doorgevoerd. Naast investeringen in productietechnologie en automatisatie van productielijnen werd volop ingezet op de integratie van meettechnologie binnen de verschillende productiestappen. Zo kunnen de processen op basis van concrete meetresultaten continu worden bijgestuurd.

Opnieuw ‘first in class’

Door de innovaties die Tenneco de voorbije twee jaar doorvoerde, slaagt het bedrijf er vandaag opnieuw in om een leidende positie te spelen binnen de internationale groep. Tenneco België haalt nu terug contract binnen voor de productie van hoogtechnologische schokdempers die vanaf 2016 op de markt worden gelanceerd.