Overslaan en naar de inhoud gaan

Strijkmachinebouwer Lapauw gaat voor maximale energie-efficiëntie

Lapauw International wilde nagaan of zijn nieuwste industriële droogstrijkmachines nog energie-efficiënter konden. Sirris voerde een EcoMechatronics Audit uit op een van de machines en kwam tot een verbeteringspotentieel van 10 à 20 procent.

Uitdaging | Energie-efficiënte droogstrijkmachines

Lapauw International levert als Europees fabrikant van milieuvriendelijke industriële wasserijmachines totaaloplossingen voor o.a. wasserijen, hotels, ziekenhuizen en textielfabrikanten. Lapauws gas- en stoomverwarmde strijkrollen en vouwmachines genieten internationale bekendheid. 

Hoewel de nieuwste droogstrijkmachines van Lapauw International al erg energiezuinig zijn, ging het bedrijf op zoek naar manieren om de energie-efficiëntie nog verder te verhogen. Met als strikte voorwaarde: het behoud van de performantie.

Een tweede uitdaging was een betere kijk te krijgen op de deelprocessen bij het drogen, meer bepaald het vochttransport. Zo wilde Lapauw het ontwerp en de sturing van zijn industriële strijkmachines optimaliseren, met een betere vochtafdrijving en een betere regeling volgens de precieze lading wasgoed als resultaat.

Oplossing | EcoMecatronics Audit

Om het vochtgehalte van wasgoed en de eco-impact van zijn droogstrijkmachines op de productiviteit te meten, liet Lapauw een EcoMecatronics Audit uitvoeren. Die audit, ontwikkeld door Sirris en FMTC (Flanders' Mechatronics Technology Centre), brengt de ecologische impact van een machine in kaart en doet aanbevelingen voor een meer ecologisch machineontwerp.

Meetopstellingen en sensoren werden op de strijkmachine van een klant geplaatst, om vervolgens stapsgewijs en voor verschillende scenario’s het energieverbruik en de productiviteit te meten. De metingen brachten een opmerkelijk potentieel aan de oppervlakte: via een combinatie van maatregelen bleek het mogelijk om de energie-efficiëntie van de strijkmachines met 10 tot 20 procent te verbeteren.

Resultaat | Volgende generatie machines

Lapauw is vast van plan om een reeks aanbevelingen uit de audit al in de volgende generatie machines te implementeren. De stapsgewijze aanpak van de audit leverde niet alleen inzichten op voor nieuwe ontwerpen van dezelfde machines, maar maakt dat de machinebouwer ook lessen kan trekken voor vergelijkbare machines.