Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartglasses dragen in alle comfort voor Evolar

Met ‘Smartpick’ ontwikkelde het Gentse Evolar een innovatief orderpicking-systeem. Met behulp van smartglasses en de software van Evolar kunnen orderpickers codes op goederen scannen, simpelweg door ernaar te kijken. Vervolgens krijgen ze in hun ooghoeken specifieke opdrachten te zien, zodat ze perfect weten welke handeling ze bij welke goederen moeten uitvoeren. Weg dus met papieren checklijstjes en handscanners! De enige verbeterpunten? Ergonomisch kon de hardware – het draagsysteem waarmee de orderpickers hun smartglasses bevestigen – comfortabeler en efficiënter. Daarvoor zocht Evolar in 2015 raad bij Sirris.
  • Ergonomisch en functioneel draagsysteem voor smartglasses 
  • Flexibel design- en productieproces
  • Prototype 3D-printen en uitvoerig testen bij gebruikersgroep

 

Evolar ontwikkelt technologie voor draagbare, handenvrije applicaties in de logistiek. De ‘Smartpick’-applicatie van het Gentse bedrijf zorgt bijvoorbeeld voor efficiëntere orderpicking. ‘Smartsort’ versnelt dan weer het sorteerproces voor kleine verpakkingen. 

“Na een uitgebreide probleemanalyse ontwierp en 3D-printte Sirris – op basis van het binnenwerk van een lashelm – een gloednieuw draagsysteem en een optimaal verbindingsstuk.”

Ergonomische optimalisatie

Orderpickers konden vroeger kiezen tussen een brilmontuur of een diadeem om de Evolar-software te dragen. Wie al een bril droeg, ondervond echter moeilijkheden om de smartglasses bovenop zijn gewone montuur te plaatsen. Bovendien warmen de smart glassess bij gebruik lichtjes op, wat niet altijd prettig aanvoelt aan de slaap. De diadeem biedt daarvoor een oplossing, maar is weinig stabiel. Evolar besloot dan ook op zoek te gaan naar een nieuw draagsysteem. Eén dat niet alleen meer ergonomisch, maar ook sneller te bevestigen is. In een distributieomgeving telt immers elke minuut. 

Van 3D-scan tot 3D-print

Samen met Evolar onderzocht Sirris welke draagsystemen en smart glasses in aanmerking kwamen voor het nieuwe ontwerp. Na een uitgebreide probleemanalyse – met aandacht voor de ergonomische en functionele vereisten, verschillende technologische concepten enzovoort – koos het Additive Manufacturing-team van Sirris voor het binnenwerk van een lashelm als basis voor het nieuwe draagsysteem. Om het analyse- en ontwerpproces zo flexibel mogelijk te maken, werd beslist om de smartglasses te 3D-scannen. Ook werd een vernuftig verbindingsstuk tussen draagsysteem en smart glass ontworpen en 3D-geprint. Dat prototype werd uitvoerig getest bij de gebruikers, en na een aantal aanpasrondes zat het optimaal voor de voltallige testgroep. 

Efficiëntie troef

Doordat met 3D-scanning werd gewerkt, plukt Evolar vooral de voordelen van flexibiliteit. Zo kan het ontwerp van het verbindingsstuk en draagsysteem in een handomdraai worden aangepast, en ook het productieproces verloopt efficiënter. Bij spuitgieten zou je bij elke ontwerpwijziging aan de smartglass ook nieuwe matrijzen moeten maken om een aangepast draagsysteem te kunnen produceren. 3D-printing maakt komaf met dat tijdrovende, dure proces en staat ook meer flexibiliteit toe qua productieaantal. In de nabije toekomst zal Evolar het draagsysteem samen met Sirris verder verfijnen, personaliseerbaar en nog sneller monteerbaar maken.

 

In deze korte film wordt de werking van deze smart glasses aangetoond.