Overslaan en naar de inhoud gaan

Sirris vergemakkelijkt het ontwerp van steunstructuren in additive manufacturing

Voor de fabricage van een metalen voorwerp door middel van additive manufacturing, heeft men een bouwplatform nodig waarop de grondstoflagen op elkaar worden uitgespreid en vervolgens gesmolten. Er zijn ook heel specifieke steunstructuren of dragers (supports) nodig om het stuk in de juiste vorm te houden en de warmteafvoer mogelijk te maken. De conceptie van deze steunstructuren die doorslaggevend zijn voor de productiekosten en de kwaliteit van het stuk, bleek soms een heel ingewikkelde zaak. Vandaag is dit verleden tijd, dankzij de nieuwe methodiek die door Sirris werd ontwikkeld.
  • Additive manufacturing van metalen stukken vereist heel specifieke steunstructuren die verschillend zijn voor elk stuk. 
  • De kwaliteit van deze steunstructuren is essentieel voor de productiekosten, de uitvoerbaarheid en de eindkwaliteit van het product. 
  • Sirris ontwikkelde een methodiek met goede werkwijzen die de conceptie van optimale steunstructuren voor additive manufacturing met metaal vergemakkelijkt.

Het project voor de optimalisering van steunstructuren voor additive manufacturing (OSAM) is een samenwerking tussen HELMo-Gramme (de technische afdeling van Haute Ecole liégeoise HELMo) en Sirris. Het is een FIRST Haute Ecole-project, bij Sirris uitgevoerd door een ingenieur die aan HELMo een opleiding volgt.

De nieuwe database is tegelijkertijd een opleidingstool voor toekomstige ingenieurs van de hogeschool en een conceptietool voor industriëlen

Specifieke steunstructuren

Elke steunstructuur voor de fabricage van additive manufacturing in metaal is specifiek voor het te produceren stuk en moet worden geconcipieerd volgens zijn materiaal, afmetingen, inclinatie en een hele reeks andere criteria. Tijdens de uitwerking van al zijn projecten heeft Sirris zijn ervaring met verschillende criteria in een database verzameld. Maar deze tool was niet volledig, en sommige criteria waren minder relevant dan andere. 

Een geoptimaliseerde database 

Het OSAM-project bestond uit het bestuderen van alle parameters, met de bedoeling de bestaande database aan te vullen en te vereenvoudigen, en een methodiek van goede werkwijzen te bieden. De nieuwe tool omvat alle fundamentele parameters voor het bereiken van een optimaal resultaat: gebruikt materiaal, bouwtechnologie, geometrische vorm van het te fabriceren stuk… 

Een nieuwe methodiek 

Met deze geoptimaliseerde database beschikken industriëlen voortaan over een praktische methodiek die de conceptie van steunstructuren vergemakkelijkt vanaf de designfase van de metalen stukken die met additive manufacturing moeten worden gefabriceerd. Een fundamenteel belangrijke tool die zeker zijn nut zal bewijzen, zowel voor ingenieurs in opleiding aan de Haute Ecole, als voor KMO’s die de stap wagen in het AM Metaal avontuur.