Overslaan en naar de inhoud gaan

Sirris ontwerpt composiettanks voor Eloy Water

Op verzoek van Eloy Water heeft Sirris in 2014 en 2015 nieuwe tanks voor zuiveringsunits in thermohardend composiet ontwikkeld als aanvulling op het gamma traditionele betontanks. Het doel van de Belgische waterzuiveringsspecialist is om betrouwbare en betaalbare units aan te bieden die gemakkelijker kunnen worden geproduceerd, opgeslagen, behandeld en geïnstalleerd.
  • Eloy Water ontwikkelt een nieuw gamma waterzuiveringsunits 
  • Sirris heeft de voornaamste elementen ontworpen: de tanks in composiet
  • Die tanks beantwoorden aan strikte eisen inzake mechanische sterkte, gewicht en vorm
  • Sobelcomp heeft de prototypes geproduceerd en zal de serieproductie verzorgen
     

Eloy Water, gevestigd in Sprimont, is al sinds 1965 actief en is gespecialiseerd in afvalwaterzuivering en terugwinning van regenwater, zowel voor particulieren als collectiviteiten. De firma ontwerpt, produceert, verdeelt en onderhoudt o.a. individuele units om huishoudelijk afvalwater te zuiveren.

“Dankzij composietmaterialen kon een nieuw gamma lichte waterzuiveringsunits worden gerealiseerd.”

Van beton tot composiet

Ieder jaar produceert, transporteert en installeert het Belgische Eloy Water duizenden units om het afvalwater van individuele huizen of woonwijken te zuiveren. Iedere unit bestaat uit een betonnen tank die tot 20.000 liter kan bevatten. Om de handling van die tanks te vergemakkelijken, heeft Eloy Water zijn gamma betontanks uitgebreid met een lichtere en moduleerbare reeks in composiet. 

Diverse eisen: composiet kan het aan

De onderneming uit Sprimont heeft een beroep gedaan op Sirris om een tank in thermohardend composietmateriaal te ontwerpen die beantwoordt aan dezelfde eisen als de traditionele betonnen tanks. De bodem en het deksel van de tanks moesten uitwisselbaar zijn tussen alle modellen van het gamma. De tanks moesten bovendien stapelbaar zijn om de opslag en het transport te vergemakkelijken.

Vier paar handen volstaan

Sirris heeft geput uit zijn ervaring en expertise op het domein van composieten om alle elementen van de tank te ontwerpen en te dimensioneren op basis van de gestelde eisen. Sobelcomp, een industriële verwerker van composietmaterialen, heeft gedurende de volledige studie toegezien op de haalbaarheid van het concept, produceert de prototypes op basis van de aanwijzingen van Sirris en zal de serieproductie verzorgen. De nieuwe tanks zijn lichter geworden: de referentietank (6.000 liter) weegt minder dan 200 kg, zodat vier paar handen volstaan voor de handling. Daarmee beschikt Eloy Water over een nieuw gamma lichte units!