Overslaan en naar de inhoud gaan


Sectoronderzoek naar krasvast coaten van kunststoffen

Voor de concrete uitwerking van een studie over het krasvast coaten van kunststoffen zocht en vond Flanders’ PlasticVision een partner in het Smart Coating Application Lab van Sirris.

Uitdaging | Inzicht in krastvast coaten

Kunststoffen hebben veel positieve eigenschappen, maar ook beperkingen. Ze zijn gevoelig voor verwering (gradering), hebben een beperkte chemische resistentie en een hoge krasgevoeligheid. Functionele coatings kunnen die minpunten verhelpen. Flanders’ PlasticVision, de competentiepool voor de Vlaamse kunststof- en rubberindustrie, wilde meer inzicht krijgen in de verschillende types krasvaste coatings, de technieken om die aan te brengen en de performantie en kostprijzen voor diverse toepassingen.

Oplossing | Smart Coating Application Lab

Om de kunststof- en rubbersector te helpen bij toekomstige technologische innovaties, startte de koepelorganisatie een haalbaarheidsstudie op. In samenwerking met de gespecialiseerde kenniscentra Sirris en Centexbel werden de best mogelijke betaalbare technische oplossingen opgelijst. Naast de coatings en hun toepassingen werden de depositiemanieren vergeleken, samen met de verschillende testmethodes voor krasvastheid.

Vijf sponsorbedrijven (Zweko, Samsonite, Vitalo, Paneltim en Roltex) kregen daarbij de mogelijkheid om relevante applicaties uit te testen in Sirris’ Smart Coating Application Lab.

Resultaat | Alle bevindingen gebundeld

De studie bracht nieuwe inzichten aan de oppervlakte. Zo blijken krasvaste coatings of hardcoats vooral bescherming te bieden tegen microkrassen en micro-abrasie, krassen die oppervlakken dof en ondoorzichtig maken. Voor bescherming tegen diepe krassen zijn andere coatings aangeraden, of moet het substraat zelf versterkt worden.

De resultaten van de haalbaarheidsstudie werden gebundeld in het booklet Betaalbare krasvaste coatings voor kunststoffen. De studie geeft een mooi overzicht van de huidige technieken die kunststoffen krasvaster maken met voor- en nadelen, prijzen en leveranciers. Ook meetmethodes worden erin vermeld. Een handige leidraad voor bedrijven die hun eerste stappen willen zetten naar productinnovatie. 


Ontdek hier de beknopte versie van het booklet.