Overslaan en naar de inhoud gaan

Punch Powertrain maakt hybride aandrijflijn tot 17 procent energie-efficiënter

Onder de vleugels van het EcoMechatronica-project ondersteunden Sirris en Flanders Make het Sint-Truidense Punch Powertrain bij de ontwikkeling van een energie-efficiëntere controlestrategie voor de aandrijflijn van hybride voertuigen.

Heel wat hybride voertuigen rekenen naast een verbrandingsmotor op een elektromotor en een batterij, om zowel brandstofverbruik als uitstoot te verminderen. Een intelligente aandrijflijncontroller moet erop toezien dat op elk moment de juiste energiebron wordt aangewend. Op zoek naar een optimale controlestrategie – die brandstofverbruik tot een minimum beperkt én vlot toepasbaar is op hun hardware – klopte Punch Powertrain aan bij Sirris en Flanders Make.

Slimme selectie van controletechnieken

Op basis van een zelf ontwikkelde methodiek voor controleselectie schoven de ecomechatronica-experts van Sirris en Flanders Make twee controletechnieken naar voor: een globaal optimale en een real-time toepasbare aandrijflijncontrole. Met de globaal optimale controle wordt het theoretisch minimale brandstofverbruik bepaald zonder beperkingen op rekenkracht.. Op basis van dynamische programmeertechnieken evalueert de controller op elk moment de mogelijke controleacties en selecteert de meest efficiënte. Zo wordt het optimale pad bepaald voor een vooraf vastgelegd snelheidstraject – in dit geval de New European Driving Cycle, NEDC.

De gekozen real-time toepasbare controle – de equivalent consumption minimization strategy, ECMS – maakt op elk tijdstip een afweging tussen het vermogen uit brandstof en het batterijvermogen om een minimaal brandstofverbruik te bekomen..

De globale optimale aandrijflijncontrole resulteerde voor het NEDC-traject in een reductie van brandstofverbruik van 17,2 procent ten opzichte van de oorspronkelijke, regelgebaseerde controlestrategie van Punch Powertrain. De real-time toepasbare controle kon met een reductie van 16,5 procent bijna dezelfde prestatie neerzetten.