Overslaan en naar de inhoud gaan

Paumelles Liégeoises onderzoekt pistes naar productinnovatie en automatisering

Het Luikse Paumelles Liégeoises maakt een brede waaier aan metalen scharnieren in relatief kleine series. Daarvoor rekent het op een veelheid van oudere traditionele automaten. Om te blijven innoveren, wou Paumelles pistes naar automatisering onderzoeken. Het bedrijf koos voor de expertise van Sirris om het innovatieproces te begeleiden.

Ook in de wereld van scharnieren doen nieuwe vormen en functionaliteiten hun intrede. De bestaande machines van Paumelles, met beperkte mogelijkheden en veel kosten, konden hier echter niet op inspelen. Daarom zocht Paumelles in eerste instantie naar een geschikte NC-machine die scharnieren met een complexere geometrie compleet kon afwerken.

Voor het bedrijf betekende dit een gigantische technologische stap. Foute beslissingen kon het zich niet veroorloven. Paumelles vroeg daarom aan Sirris welke nieuwe machines aan de eisen konden tegemoetkomen. Sirris toonde echter dat automatisatie van de volledige scharnierproductie door technologische beperkingen onmogelijk was. De volgende vraag luidde dan ook: hoe kan een deel van het proces – laden en ontladen van scharnieronderdelen – geautomatiseerd worden?

Onderbouwde beslissing

Om af te toetsen of deze automatisering technisch haalbaar was, ging Sirris over tot een intern ontwikkelde bevragingsprocedure. Rik Belien (Senior Engineer Smart Production bij Sirris): “We brachten de seriegroottes en productieprocessen in kaart. Op het vlak van automatisatie maakten we ook tal van inschattingen: de cyclus- en omsteltijden, de flexibiliteit, de mogelijke storingsfactoren en meer.”

Dankzij testen bij Sirris op niveau van cyclustijden, omsteltijden en spanmethodes kon Paumelles Liégeoises een onderbouwde beslissing nemen: een NC-machine is dan toch niet de oplossing voor een beter productieproces. Dat bespaarde het bedrijf niet alleen een stevige kost, maar opent ook de weg voor nieuwe studies.