Niko uit Sint-Niklaas is Belgisch marktleider op vlak van schakelaars en stopcontacten. Het bedrijf is wereldwijd actief. In Europa heeft de schakelarenproducent vestigingen in Denemarken, Frankrijk, Nederland, Slowakije en Zwitserland.
“Met de laserstraal duurt het hardingsproces slechts enkele seconden. Bovendien is de hardheid hoger dan met het klassieke procedé.”
Geharde precisiecomponenten worden meestal in drie fasen geproduceerd: voorbewerking in ongeharde toestand, harding en nabewerking in geharde toestand. Voor de harding worden de stukken naar een externe harderij gebracht. Daarvoor worden ze uit hun opspanning gehaald.
Maar omdat ze na het harden nog hun nabewerking moeten krijgen, worden ze opnieuw uitgelijnd en opgespannen. Kortom, het klassieke hardingsprocedé is niet alleen omslachtig op logistiek vlak, het geeft soms ook aanleiding tot nauwkeurigheidsproblemen.
Door op de machine van de voor- en nabewerking een laserkop te monteren, kunnen de componenten worden gehard binnen hun oorspronkelijke opspanning. Met de laserstraal duurt het hardingsproces slechts enkele seconden. Bovendien is de hardheid hoger dan met het klassieke procedé.
Doordat de precisiecomponenten tijdens het volledige productieproces binnen hun oorspronkelijke opspanning blijven, worden nauwkeurigheidsproblemen tot een minimum beperkt. Bovendien treden er minder vervormingen op tijdens het harden. De laserstraal produceert immers veel minder warmte dan tijdens het klassieke hardingsproces. Tot slot zorgt de eliminatie van transport, wachttijden, opspan- en uitlijnoperaties ervoor dat de doorlooptijd met maar liefst 90% vermindert.