Overslaan en naar de inhoud gaan

Niko vervangt klassiek hardingsprocedé door laserharden

Harding is een essentiële maar lastige stap in het productieproces van precisieonderdelen voor schakelaars. Het klassieke hardingsprocedé duurt immers lang en brengt nauwkeurigheidsrisico's met zich mee. Laserharden maakt komaf met beide problemen. Niko introduceert het in zijn productieproces.
  • Klassieke harding omslachtig procedé
  • Laserharden binnen dezelfde opspanning als voor- en nabewerking
  • Minder kwaliteitsproblemen en vermindering doorlooptijd met 90%
     

Niko uit Sint-Niklaas is Belgisch marktleider op vlak van schakelaars en stopcontacten. Het bedrijf is wereldwijd actief. In Europa heeft de schakelarenproducent vestigingen in Denemarken, Frankrijk, Nederland, Slowakije en Zwitserland.

“Met de laserstraal duurt het hardingsproces slechts enkele seconden. Bovendien is de hardheid hoger dan met het klassieke procedé.” 

Klassiek harden omslachtig proces

Geharde precisiecomponenten worden meestal in drie fasen geproduceerd: voorbewerking in ongeharde toestand, harding en nabewerking in geharde toestand. Voor de harding worden de stukken naar een externe harderij gebracht. Daarvoor worden ze uit hun opspanning gehaald.

Maar omdat ze na het harden nog hun nabewerking moeten krijgen, worden ze opnieuw uitgelijnd en opgespannen. Kortom, het klassieke hardingsprocedé is niet alleen omslachtig op logistiek vlak, het geeft soms ook aanleiding tot nauwkeurigheidsproblemen.

Laserharden op de machine

Door op de machine van de voor- en nabewerking een laserkop te monteren, kunnen de componenten worden gehard binnen hun oorspronkelijke opspanning. Met de laserstraal duurt het hardingsproces slechts enkele seconden. Bovendien is de hardheid hoger dan met het klassieke procedé.

Sneller en nauwkeuriger

Doordat de precisiecomponenten tijdens het volledige productieproces binnen hun oorspronkelijke opspanning blijven, worden nauwkeurigheidsproblemen tot een minimum beperkt. Bovendien treden er minder vervormingen op tijdens het harden. De laserstraal produceert immers veel minder warmte dan tijdens het klassieke hardingsproces. Tot slot zorgt de eliminatie van transport, wachttijden, opspan- en uitlijnoperaties ervoor dat de doorlooptijd met maar liefst 90% vermindert.