Overslaan en naar de inhoud gaan

Lotte Martens maakt indruk met innovatieve tegelcoating

Al sinds 2007 bouwt modeontwerpster Lotte Martens met succes aan haar eigen label. Zowel bedrijven als particulieren kunnen bij haar terecht voor kleurrijke, speelse en duurzame prints. Haar werkgebied beperkt zich overigens niet tot textiel: ook geglazuurde tegels en kopjes vrolijkt ze graag op. Om haar klanten oplossingen op maat te kunnen bieden, schakelde de gedreven Leuvense de hulp in van Sirris.

Het overbrengen van prints op vaste stoffen als keramiek gebeurt door middel van sublimatie. Bij de juiste temperatuur en druk wordt de print van een vel papier overgebracht op een tegel met een speciale coating. Dit proces gebeurt in eigen huis; de tegels waarop het sublimeren gebeurt, waren tot voor kort door de leverancier al standaard voorzien van een specifieke coating.

Taaie tegels

Toen de ontwerpster de vraag kreeg om ook op tegels die van het standaardformaat afwijken te werken, besliste ze om dan voortaan ook de benodigde coating op die tegels zelf aan te brengen. Samen met het Sirris Smart Coating Application Lab ging ze op zoek naar de juiste coating en het optimale aanbrengproces. Daarbij moest met verschillende aspecten rekening worden gehouden: de dikte van de coating, de hechting en de kwaliteit van de print. Initiële tests leidden alvast tot veelbelovende resultaten.

Maar daar eindigt het verhaal niet: trouw aan haar innovatiegeest gaat Lotte nog een stapje verder. Zo kreeg ze recent de vraag om de refter van een schooltje te voorzien van gepersonaliseerde wandtegels. Tegels die tegen een stootje moeten kunnen dus. Bovendien wil ze ook op tegels voor buiten kunnen printen. Samen met Sirris zet Lotte daarom haar zoektocht verder naar de optimale, krasvaste en antibacteriële coating.