Overslaan en naar de inhoud gaan

JTEKT voert warmtebehandeling op stalen tandwielen uit in eigen huis

JTEKT Europe uit Strépy-Bracquegnies produceert slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving. Deze differentiëlen verdelen het motorvermogen over de voor- en achterwielen of de linker- en rechterwielen, om de voertuigen een betere rijdynamiek te verlenen. Ze werken 100 procent mechanisch en bestaan uit een reeks kleine, complexe stalen tandwielen met inwendige en uitwendige vertandingen.

Het bedrijf mikt op de high-end range en wilde blijven hoogstaande producten afleveren aan een aanvaardbare prijs. JTEKT besliste om strategische redenen een deel van de warmtebehandeling van de componenten in huis te halen, gezien het tot dan toe alle warmtebehandelingen uitbesteedde. Aangezien er geen kennis op dit vlak aanwezig was, werd de hulp van Sirris ingeroepen, omwille van diens jarenlange ervaring in thermische behandeling en uitgebreide netwerk. Op die manier zorgde Sirris ervoor dat de juiste expertise ter plaatse kwam.

Retrofit van ovens

Het bleek een aanzienlijke uitdaging, omdat JTEKT niet alleen enkele bestaande ovens uit een andere vestiging wilde ‘upgraden’, maar deze ovens ook op enkele maanden tijd in gereedheid wilde brengen.

Sirris stond in voor begeleiding langs het volledige traject en gaf advies bij de keuzes tijdens de retrofit. Er werd eerst een installatieplan opgesteld met de volledige lay-out van de nieuwe afdeling voor warmtebehandeling binnen de bestaande fabriekshallen. Sirris zorgde bovendien voor de nodige ondersteuning van de operatoren door een gerichte opleiding te verzorgen, zowel op niveau van de ingenieurs als op niveau van de operatoren. Ook de kwaliteitsopvolging in het labo werd grondig doorgelicht en aanpassingen werden voorgesteld om te kunnen voldoen aan de strenge eisen van het moederbedrijf.

Dankzij de vlotte samenwerking en intensieve begeleiding kon op korte tijd de noodzakelijke kennis in huis worden gehaald en kon het bedrijf snel resultaat boeken. Na amper twaalf maanden kon een succesvolle audit voor een van de klanten plaatsvinden en werd de warmtebehandeling binnenshuis definitief opgestart.