Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe smart coating van klassieke lak een hittewerend schild maakt

Lakkerij Vepola rekende op Sirris’ Smart Coating Application Lab om een innovatieve slimme coating als hittewerend schild uit te dokteren.

Industriële lakkerijen worden steeds meer geconfronteerd met vragen naar coatings die unieke meerwaarde bieden. In het geval van Vepola zou een smart coating – een hoogtechnologische extra beschermlaag – een oplossing kunnen bieden tegen oververhitting van panelen onder invloed van zonlicht. De Genkse lakkerij rekende op het Smart Coating Application Lab van Sirris om nieuwe coatings te onderzoeken en het effect daarvan uit te testen. En dat wierp vruchten af: dankzij infrarood reflecterende pigmenten wist Vepola een uitdaging om te vormen tot een unieke troef.

  • Lakkerij Vepola zocht naar manieren om vervorming van panelen door zonlicht tegen te gaan.
  • Sirris nam een aantal smart coatings onder de loep om een hittewerend schild te vormen.
  • Via infrarood reflecterende pigmenten wist Vepola de temperatuur van de panelen met liefst 30 °C terug te dringen.

Het Genkse Vepola is een industriële lakkerij, gespecialiseerd in het lakken, behandelen en beschermen van kunststof, hout- en metaaloppervlakken. Toonaangevende bedrijven uit de autobus- en vrachtwagenbouw, binnen- en buitenschrijnwerkerij en interieurafwerking rekenen op Vepola’s ervaring. Ook particulieren kunnen er terecht voor kleine lakherstellingen.

“Het Smart Coating Lab bleek de ideale proeftuin om de impact van pigmenten op verfsystemen te onderzoeken en zo bestaande coatings smart te maken.”

Vervorming van kunststof door zonlicht

Vepola kreeg een uitdagende klantenopdracht voorgeschoteld: panelen uit gerecycleerde kunststof voorzien van een coating die hen beschermt tegen zonlicht. De klant zag namelijk dat die panelen in buitentoepassingen sterk de neiging hebben om te vervormen onder invloed van warmte. Om na te gaan of een hittewerende coating soelaas kon bieden, contacteerde Vepola het Smart Coating Application Lab van Sirris in Diepenbeek.

Smart coating als hittewerend schild

Sirris’ smart coating-experts onderzochten hoe ze de donkere laklagen van Vepola konden beschermen tegen excessieve opwarming en vervorming. Uit de studie bleek dat isolerende of sterk reflecterende verfsystemen een schild kunnen vormen tegen het zonlicht. Sirris selecteerde samen met Vepola een aantal coatings en testte die uit in het Lab via spraycoatingtechnieken. In die testopstelling werd vervolgens de temperatuuropbouw van de panelen haarfijn gemonitord. Conclusie: infraroodreflectie zou Vepola’s uitdaging kunnen omvormen tot een sterke troef.

Naar een temperatuurreductie van 30 °C

In samenwerking met een leverancier van infrarood reflecterende verf verwerkte Sirris reflecterende pigmenten in een verfsysteem van Vepola. Uit de labo-opstelling bleek dat de lakkerij zo de temperatuur van de kunststofplaten tot maar liefst 30 °C kon terugdringen bij buitentoepassingen.