Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe metaalbewerker Provan zijn doorlooptijden drastisch reduceerde

130 verschillende onderdelen lasersnijden, plooien en lassen tot één kachel in amper 3 dagen tijd, zonder kunst- en vliegwerk in de werkplanning en met optimaal gebruik van de magazijnruimte. De Genkse metaalverwerker Provan slaagt erin, dankzij Quick Response Manufacturing (QRM).

Uitdaging | Toename productvarianten

Voor een zo snel mogelijke productie en levering van zijn kachels, ging Provan op zoek naar een alternatieve productiewijze. Een batchproductie van 60 sets vergde een 4-tal weken. Maar door toename van het aantal productvarianten vreesde Provan dat de gehanteerde leanmethode problemen zou opleveren op het vlak van doorlooptijden en beschikbare magazijnruimte.

Oplossing | Quick Response Manufacturing

Via een infosessie en een masterclass over QRM bij Sirris kwam Provan alles te weten over Quick Response Manufacturing. Die productiestrategie is gericht op een drastische vermindering van de doorlooptijden, en werd specifiek ontwikkeld voor kleine productseries en een groot aantal productvarianten. Op maat van Provan dus, waarop de producent besliste om een eigen QRM-cel op te zetten.

In die cel bracht Provan alle machines voor zijn verschillende kachelmodellen fysisch samen. Visuele elementen zoals gekleurde vlaggetjes op de transportkarren helpen de medewerkers om het overzicht te bewaren. De cijfers op de vlaggen geven de volgorde van de bewerkingsstappen aan. Zo kunnen verschillende bewerkingen elkaar snel opvolgen.

Resultaat | 85% sneller rond met nieuwe workflow

Dankzij de overschakeling naar één productiecel blijft het transport op de werkvloer beperkt en kunnen de producten vandaag per 15 sets worden gemaakt. De doorlooptijd per set is met maar liefst 85% verminderd, van 3,5 à 4 weken naar amper 3 dagen. Het inpakken verloopt nu dubbel zo snel en levering kan binnen de gewenste 3 weken. Bovendien blijven door de vlotte doorstroming geen onderdelen liggen en kwam 600 m2 aan voorraadruimte vrij.

Daarenboven is de nieuwe workflow volledig ‘zelfsturend’: de medewerkers bepalen zelf het verloop, waardoor ze zich automatisch meer betrokken voelen. Detailplanning of extra aansturing zijn overbodig. Tot slot is de kwaliteit van de producten verbeterd, en het bedrijf blijft zijn QRM-aanpak permanent bijsturen en vereenvoudigen.


Meer weten over QRM...