Om een demonstratietool te ontwikkelen, gebruikte Sirris de Roomba-robotstofzuiger van Amerikaans technologiebedrijf iRobot als basis.
Via de Roomba-voorbeeldcase verwerven bedrijven die hun producten met digitale diensten willen uitbreiden, in een mum van tijd inzicht in de mogelijkheden en struikelblokken.
Stel, een fysiek product is geconnecteerd met de cloud. Met een simpele klik krijgen gebruikers zo toegang tot een resem aan onlinediensten. Denk daarbij aan helpdeskservices, dashboardmonitoring enzovoort. Op papier biedt dergelijke ‘digital servitization’ veel voordelen. De kosten van het bestaande dienstenaanbod voor inbedrijfstelling, support en herstel gaan omlaag. Er kunnen nieuwe abonnementsdiensten aan het product gekoppeld worden. En dan hebben we het nog niet over bijkomende innovatieve productfunctionaliteiten, zoals slimme gebruikersinterfaces, bediening vanop afstand en dergelijke meer. Om die voordelen ook in de praktijk aan te tonen, besliste Sirris een demonstratietool te ontwikkelen.
Daarbij vertrokken we vanuit een bestaand slim product: Roomba. Deze robotstofzuiger van iRobot vertrouwt op sensortechnologie om op eigen houtje vlekken te spotten, om obstakels heen te rijden en valpartijen te vermijden. We voorzagen Roomba van een draadloze connectie met een cloud-omgeving en integreerden allerlei beschikbare softwaretoepassingen: een helpdesk-ticketservice, een online betaalmodule, een analytics-tool voor gebruiksdata, ....
Met de digitale ‘upgrade’ van Roomba verwerven bedrijven in een mum van tijd inzicht in hoe ze een product kunnen uitbreiden met digitale diensten, welk potentieel dat biedt en welke uitdagingen erbij komen kijken. Een belangrijke uitdaging voor de Roomba-voorbeeldcase was bijvoorbeeld de end-to-endintegratie van de verschillende functionaliteiten. Deze en nog tal van andere lessen die Sirris uit de demonstratietool trok, vormen een gefundeerde kennisbasis voor bedrijven die de stap naar digital servitization willen zetten.
Deze demonstrator werd ontwikkeld in het kader van het icity.brussels project, een initiatief van ULB, VUB en Sirris, gesubsidieerd door FEDER/EFRO en Innoviris, die zich volledig toeleggen op het versterken van onderzoek en innovaytie in de Brusselse regio.