Overslaan en naar de inhoud gaan

Haalbaarheidsstudie en verreikend moderniseringstraject bij Hulsmans

Houthandel Hulsmans uit Heusden-Zolder verkoopt hout en nevenproducten aan professionele klanten. 2014 was voor het bedrijf een sleuteljaar in een stapsgewijze modernisering. Sirris hielp Hulsmans doorheen de processen met een grondige productiescreening én een haalbaarheidsstudie voor een nieuw ecologisch product.

Hulsmans specialiseert zich in het schaven van hout. De houtsnippers, die een onvermijdelijk bijproduct vormen bij dit proces, verkocht het tot voor kort door. Tot het idee ontstond om dit afval samen te persen tot een ecologisch bouwblok, geschikt voor tal van tuinstructuren. Sirris tekende voor de haalbaarheidsstudie en de tests van deze toepasselijk genoemde Recycled Wood Ecoblock.

“Samen met het Woodlab van UGent brachten we de technische vereisten en de mogelijke maakprocessen in kaart”, vertelt Tom Jacobs, Senior Engineer Precision Manufacturing. “We voerden tests uit en maakten prototypes met verschillende coatings, lijmen en perstechnieken. Hierdoor kwamen we tot de conclusie dat er een potentieel is om deze houtsnippers met de juiste toevoegingen tot een stabiel basisproduct te persen, dat in staat is om weer en wind te trotseren en sterk genoeg is om in structuren te gebruiken. Dit kan nu verder uitgewerkt worden tot een volwaardig bouwblok met grote toegevoegde waarde. Daarvoor zijn er echter nog uitdagingen op vlak van assemblage en productieoptimalisatie.”

Van inzicht tot opleiding

Intussen ging de grootscheepse optimalisatieoefening door. Mark Van Pee (Senior Engineer Smart Production Sirris): “Met het opzetten van een jobregistratiesysteem kreeg Hulsmans inzicht in de productie, bezetting en capaciteit. We zochten ook naar de meest geschikte planningstool. En met het oog op een kortere doorlooptijd werden methoden voor visualisatie en indeling op de werkvloer ingevoerd op basis van de quick response manufacturing-filosofie. Dit zowel voor de bestaande locatie als voor de nieuwe greenfieldproductiehal.”

Sirris zorgde tot slot ook voor een intensieve opleiding: het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met vier nieuwe personeelsleden. Zij ondersteunen vandaag volop de modernisering en leiden de belangrijkste bedrijfsprocessen in goede banen.