Overslaan en naar de inhoud gaan

Glansrijk geslaagd onderzoeksproject naar email bij Prince

Steeds strengere wetgeving dwingt chemieproducenten om nieuwe productiemethodes door te voeren. In het geval van Prince, meer bepaald bij de Brugse emailproductievestiging, zag het bedrijf zich genoodzaakt om een nieuw milieuvriendelijk emailpoeder te ontwikkelen. Twee jaar lang verrichte Sirris hiervoor uitgebreid wetenschappelijk onderzoek – met positief resultaat in 2015.
  • Onderzoeksproject naar hechtingsmechanismen 
  • Niet-toxische stoffen geïdentificeerd 
  • Patentaanvraag voor productiemethode
     

Prince International Corporation is een wereldwijde producent en distributeur van mineralen, additieven en coatings met als slogan ‘source to solution’. In de Brugse afdeling worden hoogperformante basisstoffen voor emailcoatings gemaakt. Die bieden bescherming voor uiteenlopende producten: keukenapparatuur, watertanks, silo’s, boilers, fornuizen en tunnelwanden.

“Industriële ondersteuning in de breedste zin: van basiswetenschap over nieuwe inzichten tot een patentaanvraag.”

Milieuwetgeving stuurt innovatie

Om metalen oppervlakken te beschermen en te verfraaien, wordt al sinds jaar en dag email als coating gebruikt. Prince produceert hiervoor het basismateriaal: een fijn emailpoeder. Dat wordt vervolgens op het metalen oppervlak aangebracht en op hoge temperatuur gesmolten en ingebrand. Voor een goede hechting zorgen oxides van zware metalen zoals kobalt en nikkel. Maar de Europese REACH-wetgeving legt steeds strengere milieueisen op. Daardoor moest Prince op zoek naar een alternatieve – dus milieuvriendelijkere – manier om de hechting tussen metaal en email te bewerkstelligen. 

Fundamentele wetenschap als startpunt

Bij de zoektocht naar nieuwe pistes nam Prince in 2013 Sirris in de arm. We werkten er mee aan een O&O-project, dat in 2015 afliep. Daarbij onderzochten we nieuwe hechtingsmechanismen, om zo een nieuw milieuvriendelijk emailpoeder te ontwikkelen. De grootste uitdaging: om tot nieuwe inzichten te komen, moesten we de hechtingsmechanismen op een fundamenteel-wetenschappelijke manier in kaart brengen. 

Nieuwe gepatenteerde methode

In 2015 liep het onderzoeksproject af. Met glans: samen met Sirris werden alternatieve, niet-toxische chemische stoffen ingevoerd, die een uitstekende hechting aan de emaillaag verzekeren én beantwoorden aan de Europese milieuverordeningen. Prince vroeg meteen een patent aan op de nieuwe productiemethode.