Overslaan en naar de inhoud gaan

Flexibele steunplaat helpt farmabedrijven efficiënt vaccins te behandelen

Het productietempo van vaccins ligt vandaag zo hoog dat veel farmabedrijven hun machines aanpassen. Lange tijd hadden de laad- en losposten het dan ook moeilijk om bij te benen en de continuïteit van de productie kwam zelfs in het gedrang. Flexiways nam het voortouw en ontwikkelde in samenwerking met Sirris een flexibele steunplaat voor vaccins.

Uitdaging | Vlotte behandeling injectiespuiten

Flexiways is een kleine speler die voornamelijk systemen voor de farmaceutische industrie ontwerpt. Het bedrijf besloot om een nieuw concept te ontwikkelen voor een steunplaat die injectiespuiten in welke positie ook kan brengen. Bedoeling was een sluitend antwoord te bieden op de problemen die de bestaande machines opleveren bij sterilisatie, etikettering en markering van de vaccins en toevoeging van onderdelen.

Oplossing | Naar de optimale steundoos

Flexiways klopte bij Sirris aan om het product op basis van een predesign te helpen ontwikkelen. De opdracht bestond erin om het meest geschikte materiaal en de ideale technologie te bepalen en een proefserie van 200 stuks te realiseren.

Via een structuurberekening en een spuitgietsimulatie werden de verschillende onderdelen van vaccindozen (steun, deksel en doos) aangepast en geoptimaliseerd. Daarop volgde een vergelijking van de stapelsterkte van bestaande doosmodellen en een kostenraming voor de verschillende componenten en hun varianten.

Resultaat | Prototypes finetunen

Aan de hand van de ontwikkelde prototypes in gesinterd polyamide kon Flexiways het nieuwe product aan zijn klanten voorstellen. Daaruit kwamen relevante vragen voort over de compatibiliteit van de elementen met de bestaande modellen en productielijnen. Op basis daarvan kon Flexiways zijn prototypes verder finetunen. Het bedrijf nam een octrooi op het concept. De bestellingen voor de zogeheten Krysalid-assembly’s liepen algauw vlot binnen.