Overslaan en naar de inhoud gaan

DiBO ontwerpt energie-efficiënte hybride hogedrukreiniger

Bij de ontwikkeling van nieuwe machines besteedt DiBO steeds meer aandacht aan ecologie. Voor de klanten betekent dit een langere levensduur van hun reinigingsmachines, de mogelijkheid om groene energie te gebruiken, energie-efficiëntie en minder uitstoot. Een nieuwe hybride hogedrukreiniger zou hierin tegemoet komen. Voor de ontwikkeling nam het bedrijf Sirris in de arm. Ons team tekende samen met DiBO het technologische innovatieplan uit en bood ondersteuning bij de conceptuele engineering.
  • DiBO zocht naar energiewinsten en ecologische verbeteringen voor een lijn van industriële hogedrukreinigers.
  • Sirris stelde mee een innovatieplan op voor een hybride reinigingsmachine, onderzocht verbeterpunten en bracht oplossingsconcepten aan.
  • De technologie achter het Dual Power Heating System, het resultaat van de samenwerking, wordt ook uitgerold naar andere productlijnen.

DiBO ontwerpt en vervaardigt al meer dan 35 jaar een uitgebreid gamma aan hogedrukreinigers, industriële reinigingsmachines, voertuigwasinstallaties en drukverhogingsunits. Het bedrijf heeft een productievestiging in België, verkoops- en servicefilialen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Het Dual Power Heating System bleek een succes: DiBO onderzoekt nu hoe ze dit hybride concept kunnen uitrollen bij andere producten

Van diesel naar hybride

Om water te verwarmen, maken de DiBO-hogedrukreinigers gebruik van oliebranders op basis van diesel. Maar met het oog op groene elektrische energie en minder uitstoot zocht de machinebouwer actief naar een elektrische hybride variant van dit verwarmingssysteem. Dat hield een hertekening van het volledige brandersysteem in. Een innovatie waar Sirris samen met KU Leuven graag haar schouders onder zetten.

Van energiemonitoring tot haalbaarheidsstudie

Sirris nam het volledige verbruik van de bestaande reinigingstoestellen onder de loep, van de brander tot en met het stroomverbruik van de pomp, om na te gaan waar energiewinsten te boeken vielen. Voor de technologie achter de oliebrander zelf nam KU Leuven het voortouw. Vervolgens onderzochten we de haalbaarheid van de hybride brander en stelden we verdere verbeterpunten voor op het vlak van regeltechniek, optimaal energiebeheer en warmtebeheer.

Uitrol naar andere productlijnen

Midden 2016 presenteerde DiBO zijn nieuwe lijn van hogedrukreinigers met het Dual Power Heating System, dat minder diesel verbruikt en dus ook minder CO2-uitstoot. Het succes van het toestel én van de vruchtbare samenwerking noopte DiBO tot een vervolg: het bedrijf startte met een onderzoek om deze hybride aanpak ook uit te rollen naar andere productlijnen.