Overslaan en naar de inhoud gaan

DiBO halveert de levertijd van trailers door QRM principes

Sinds 1978 ontwerpt en bouwt DiBO in Arendonk (Antwerpen) een waaier aan koud- en warmwaterhogedrukreinigers: van draagbare toestellen tot trailers en grote installaties. Dat doet het van oorsprong Nederlandse bedrijf ook op maat en voor diverse sectoren, van de scheepvaart over industriële reiniging tot gevelreiniging. Na een audit van Plan&Co, het innovatieproject voor kmo’s van Sirris, startte DiBO in 2015 met een nieuw optimalisatietraject. De initiële focus? De doorlooptijd van een welbepaalde trailerassemblagelijn onder handen nemen.
  • Bedrijfsprocessen optimaal afstemmen op uitgebreider productaanbod
  • Doorlooptijd van assemblagelijn terugschroeven
  • De principes van Quick Response Manufacturing introduceren
     

DiBO ontwerpt en vervaardigt al meer dan 35 jaar een uitgebreid gamma aan hogedrukreinigers, industriële reinigingsmachines, voertuigwasinstallaties en drukverhogingsunits. Het bedrijf heeft een productievestiging in België, verkoops- en servicefilialen in België, Nederland, Frankrijk en Duistland.

“Samen met Sirris zette DiBO zijn eerste stappen in Quick Response Manufacturing, waarbij alles draait om korte doorlooptijden doorheen het hele traject van bestelling tot oplevering.”

Ruimer aanbod onder controle

Om volop te kunnen groeien, breidt DiBO zijn portfolio aan hogedrukreinigers gestaag uit. Dat stelt het bedrijf echter voor een praktische uitdaging: hoe meer varianten over eenzelfde assemblagelijn moeten, hoe meer de doorlooptijd onder druk komt te staan. Om die onder controle te houden en zelfs te verlagen, bepaalden DiBO en Sirris een reeks maatregelen die verschillende bedrijfsprocessen optimaliseren: van resourceplanning, stuklijsten en voorraad- en magazijnaansturing tot de coördinatie van de productielijn zelf.

Quick Response Manufacturing

Samen met DiBO koos Sirris voor de trailerassemblagelijn als primaire focus. De aftrap voor het project kwam er in de vorm van een opleiding over Quick Response Manufacturing (QRM), best-practices voor planning en aansturing, en continu verbeteren. Het doel? De QRM-principes – waarbij de nadruk ligt op korte doorlooptijden doorheen het hele traject van bestelling tot oplevering – haarfijn uit de doeken doen en tegelijk de medewerkers van DiBO mee aan boord krijgen.
 

Vervolgens werd een assemblagelijn opgezet met doorschuivende werkposten ipv een volledige trailer ter plaatse af te werken. Daarbij levert het magazijn de nodige onderdelen aan de juiste werkpost volgens het ‘Just in Time’-principe – zo kort mogelijk bij het moment van assemblage. De monteurs kunnen doorwerken zonder onderbrekingen wegens tekorten. Werkinstructies en productieorders (PO’s) worden via beeldschermen gevisualiseerd. En ook de organisatie van subassemblages werd volledig uitgekiend. Om alles in goede banen te leiden, werd in samenspraak met de ERP leverancier gezorgd voor de nodige aanpassingen op het vlak van:
 

  • data voor Enterprise Resource Planning (ERP);
  • correcte structuur van de stuklijsten om bij elke productiestap de aanlevering van onderdelen efficiënt aan te sturen;
  • tools voor nauwgezette opvolging en jobregistratie.

Nog veel potentieel

Onder begeleiding van Sirris rolt DiBO de actiepunten stapsgewijs uit. Op die manier werd de volledige doorlooptijd voor de trailers al gehalveerd: van 14 naar 7 weken. En dat nog vóór alle actiepunten volledig ingevoerd en operationeel zijn. Kortom, de kans dat DiBO de doorlooptijd nog verder kan en zal inperken, is groot.