Overslaan en naar de inhoud gaan

De FullUP mazoutsonde draagt de signatuur van Sirris

Intelligente stookolietanks: Sirris werkt mee aan het ontwerp van de ultrasone meetsensor voor de meting van het mazoutniveau, die in de nieuwe FullUP sondes zit.

Uw verbruik volgen op uw smartphone en een waarschuwing ontvangen vooraleer u zonder mazout valt: het kan echt dankzij de nieuwe intelligente sonde die door de Naamse start-up FullUP werd uitgedacht. Via deze applicatie kan men met een klik mazout bestellen en profiteren van een gegroepeerde aankoopprijs. Het hart van het systeem: een uiterst performante ultrasone meetsensor voor de meting van het mazoutniveau, ontwikkeld in samenwerking met Sirris.

  

  • Een intelligente sonde die uw mazoutniveau meet en deze informatie doorgeeft naar uw smart phone: dat is het FullUP concept.
  • Voornaamste uitdaging: het door FullUP gekozen systeem voor ultrasone niveaumetingen betrouwbaar maken.
  • Sirris heeft een sensor op maat ontworpen. De conische schotelzender concentreert de ultrasone golven en richt ze op het mazoutoppervlak, om zodoende voor betrouwbaardere metingen te zorgen.

 

FullUP biedt aan particulieren, instellingen en bedrijven een smart oplossing voor de meting van het niveau in hun mazouttank en voor het meedelen van de relevante informatie via smartphone. De Naamse start-up die sinds midden 2016 actief is, heeft al ongeveer een 100-tal tanks in België uitgerust en is al in enkele Europese landen bezig. 

Ultrasone golven verplaatsen zich van nature in alle richtingen. Door deze golven geconcentreerd te richten naar het mazoutoppervlak, bekomen we betrouwbaardere metingen.

Verbeteringsmarge

Het door FullUP ontwikkelde principe van de intelligente sonde is simpel. De sonde wordt als een dop op de mazouttank bevestigd. De ontvanger detecteert het mazoutniveau door middel van ultrasone golven. Een op het Wifi-netwerk aangesloten zender geeft informatie en waarschuwingen door aan de smartphone. Maar de metingen die de aanvankelijk voor de ontwikkeling van het product gebruikte standaardsonde had uitgevoerd, waren niet betrouwbaar genoeg. Bovendien begon de behuizing meteen al bij de plaatsing te barsten. Er moest dus een stevigere en beter presterende sonde worden ontwikkeld.

Sonde op maat

FullUP heeft aan Sirris de opdracht gegeven om zijn eigen sonde te ontwikkelen. Het Sirris team heeft een stevige behuizing ontwikkeld waarin onder andere een krachtige schotelvormige ultrasone zender zit. Deze werd speciaal uitgekiend om de ultrasone golven maximaal naar het mazoutoppervlak te richten en te verzenden, zodat er nauwkeurigere en betrouwbaardere niveaumetingen worden bekomen. Dankzij de integratie van een temperatuursensor kunnen de metingen ook volgens de verschillende weersomstandigheden worden gecorrigeerd. 

Commerciële productie

Voor de fabricage van de sonde heeft Sirris materialen geselecteerd die beantwoorden aan de afdichtingsspecificaties en de ATEX-normen. Sirris heeft ook gelet op hun vormbaarheid en hun gemakkelijke assemblage. Kwestie van een minimale fabricagekost te garanderen. In de lente van 2016 zag een eerste met additive manufacturing gefabriceerd prototype het levenslicht. Over heel de lijn was men tevreden over de resultaten van de precisie- en weerstandtests. In de daarna volgende maanden kon men de commerciële productie starten.