Het Amprodchain project telt vier bedrijven - Materialise, Averna, ABB en RS Print - en vier kennispartners - Flanders Make, Sirris, VUB B-PHOT en afdeling PMA van KU Leuven ). In totaal werken 77 mensen van al deze organisaties samen aan dit project.
Met dit project wil het consortium kennis opbouwen en een proof of concept aanreiken voor de integratie van additive manufacturing (AM) in productielijnen voor de serieproductie van onderdelen op maat. Met 77 betrokkenen en 8 partners komen tot een geïntegreerde oplossing is geen sinecure. Hoe in een dergelijk complex project tot nieuwe en geïntegreerde machineconcepten komen is een uitdaging waar Sirris graag het voortouw in nam.
Bij aanvang van het project bevroeg Sirris tal van experts bij de verschillende partners om de vereisten van de volledige lijn, zijn deelsystemen én de beoogde eindproducten duidelijk te krijgen. Deze informatie werd gestructureerd en waar nodig grafisch voorgesteld, zodat alle partners een duidelijk beeld kregen van hun opdracht binnen het project. Tijdens de conceptuele ontwikkeling vormde deze informatie de basis om conceptbeslissingen te nemen. Ook deze concepten werden door Sirris op een analoge manier gedocumenteerd.
Ondertussen worden de verschillende deelsystemen gebouwd en geïntegreerd. Dankzij de gestructureerde aanpak van Sirris konden de achterliggende vereisten en concepten eenduidig in kaart gebracht en vastgelegd worden, wat zich vertaalt in de kwaliteit van de geïmplementeerde oplossingen.
De output van het Amprodchain-project zal een rechtstreekse impact hebben op de productie van RS Print en leiden tot een aanzienlijk verhoogde marktpenetratie voor schoeisel op maat. En Materialise in staat stellen om een ruime waaier van AM-toepassingen voor massamaatwerk te ontwikkelen en op te waarderen. Averna en ABB zullen op basis van de verworven kennis rond machinebouw en -automatisering voor additive manufacturing activiteiten ontwikkelen voor industriële AM-productieketens.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |