Overslaan en naar de inhoud gaan

CG test simultaan transformatoren in extreme omstandigheden

CG Power Systems, producent van transformatoren voor on- en offshore windturbines, wilde zijn transformatoren in extreme klimaatomstandigheden testen. En bovendien deze tests simultaan voor verschillende versies laten lopen. Een kolfje naar de hand van het OWI-Lab van Sirris.

Niet alleen de tandwielkasten van windturbines ondergaan extreme belasting. Ook de transformatoren vormen een kritisch onderdeel. CG Power Systems, fabrikant van zulke transformatoren, zocht een partner om zijn transformatoren in extreme omstandigheden te testen. Die vond het bij Sirris. Pieter Jan Jordaens, projectleider bij Sirris, is opgetogen over de tests die het OWI-Lab (Offshore Wind Infrastructure Application Lab) met de transformatoren kon uitvoeren: “CG Power Systems gebruikt onze grote klimaatkamer op regelmatige basis om er zijn transformatoren te testen en valideren. Het gaat daarbij over de bedrijfszekerheid bij zeer hoge temperaturen, maar evenzeer over het koud opstarten ervan.” De tests zijn uitgevoerd bij temperaturen die varieerden van -40 °C tot +50 °C.

Simultaan

De klimaatkamer van Sirris biedt een extra voordeel voor CG Power Systems: door zijn omvang is het mogelijk om verschillende transformatoren gelijktijdig te testen. Jordaens: “Simultaan testen is interessant als je verschillende productversies in identieke condities wil testen.”  Zo wordt testen namelijk meteen ook vergelijken. Een dubbele winst dus.