“Onderzoek naar het verouderingsproces van turbinefunderingen op zee is noodzakelijk met het oog op het onderhoud, maar ook om toekomstige windmolenparken nog slimmer te bouwen.”
De offshore windindustrie groeit snel en de technologie wint aan maturiteit. Toch is er vandaag nog weinig inzicht in het verouderingsproces van deze structuren op zee. Zo worden de funderingen blootgesteld aan diverse belastingen: de trillingen van de turbine zelf, golven en zeestromingen, klimatologische omstandigheden, veranderingen in de zeebodem, corrosie …
Op basis van simulatiemodellen hield C-Power tijdens de ontwerpfase van de funderingen rekening met een levensduur van 30 jaar. Maar om het verouderingsproces tijdens deze periode nauwgezet op te volgen en de simulaties te toetsen, was er nood aan data uit het veld over de verschillende externe invloeden die op de structuren inwerken.
C-Power klopte hiervoor bij Sirris aan. In samenwerking met de VUB brachten experts van het OWI-Lab op twee funderingen van het windmolenpark sensoren en meetsystemen aan om de externe invloeden in kaart te brengen: weersomstandigheden, zee- en bodemcondities, maar ook allerhande trillingen die de turbines zelf veroorzaken. Verder werden ook kritieke lasnaden en knooppunten in het funderingsontwerp opgenomen in de analyse. Om al die big data snel en efficiënt te kunnen analyseren, ontwikkelde het OWI-Lab bovendien een volledig nieuw datawarehouse.
De meetresultaten zullen de onderzoekers en de uitbaters van het windmolenpark een beter inzicht bieden in het verouderingsproces van de funderingen als gevolg van externe invloeden. Zo kunnen onderhoudsacties van de bestaande structuren efficiënter ingepland worden. Bovendien kunnen nieuwe offshore windmolens vanaf de ontwerptafel geoptimaliseerd worden op basis van reële data uit het veld.