Overslaan en naar de inhoud gaan

BVC Development ontwikkelt brandwerende composieten

BVC Development ging op zoek naar een manier om composieten brandwerende te maken, een vereiste van heel wat sectoren die haaks staat op de klassieke samenstelling van deze materialen. De matrix bestaat typisch uit een brandbare epoxy. Het SLC-Lab werkte mee aan de innovatieve ontwikkeling.

BVC Development sprl uit Oudergem biedt oplossingen aan voor brandwerende composieten. Samen met het team van het SLC-Lab ontwikkelde het bedrijf oplossingen voor thermohardende composieten en valideerde deze. De focus van het project was meervoudig en lag op een betere homogeniteit van de brandwerendheid, de visuele aspecten van het oppervlak, een goede herhaalbaarheid tijdens het testen van de eigenschappen en goede mechanische eigenschappen van de composietstructuren.

Procesbare samenstelling

Vuurbestendige oplossingen werden ontwikkeld voor epoxy-gebaseerde vacuüminfusie en prepreg. Sirris voerde onder andere experimenten uit, waarbij de samenstelling van een coating varieerde in het gehalte van het brandwerende additief. Het doel hiervan was een zo hoog mogelijk gehalte aan additief te mengen zonder de procesbaarheid in gedrang te brengen. Variaties in coatingsamenstelling hebben immers een impact op spuitparameters.

Vergelijking van brandwerende eigenschappen

Om een goede vergelijking mogelijk te maken tussen de brandwerende eigenschappen van de afzonderlijke formulaties was het belangrijk vergelijkbare laagdiktes met elkaar te vergelijken, een aspect waarmee Sirris rekening hield.
Dankzij deze vergelijkende testen kreeg BVC development voldoende inzicht in de nodige technische oplossingen om de markt te benaderen. Het bedrijf is nu op zoek naar een geïnteresseerde gebruiker om een gezamenlijke toepassing te ontwikkelen.