Overslaan en naar de inhoud gaan

Bone Therapeutics werkt aan celtherapie voor botdefecten via 3D-printing

Vanuit het Henegouwse Gosselies ontwikkelt Bone Therapeutics innovatieve – maar vooral: minimaal invasieve – celtherapieën om botbreuken te herstellen en te voorkomen. Om bepaalde botdefecten te behandelen, besloot het biotechbedrijf op zoek te gaan naar een oplossing waarbij weefselgeneratie centraal staat. Samen met Image Analysis, Britse specialist in medische beeldvorming, maakt Sirris die zoektocht mogelijk met 3D-printing.

In 2014 gaf Bone Therapeutics het startschot voor Ceracell, een tweejarenproject binnen het Europese M-ERA.NET-onderzoeksprogramma. De hamvraag van dit onderzoeksproject: hoe haalbaar is een nieuw product om botletsels bij een patiënt te herstellen door gezonde botcellen en 3D-matrices in te spuiten? Om dat in eerste instantie in vitro te testen, zorgt Sirris voor 3D-geprinte, biocompatibele matrices die specifieke botdefecten reconstrueren. 

Biocompatibele 3D-stukken op maat
“Aan de hand van CT-scanbeelden en -analyses van Image Analysis ontwikkelen we complexe botmatrices in biokeramiek”, vertelt Grégory Nolens, Senior Engineer Additive Manufacturing bij Sirris. “Minerale matrices zijn de biologische structuren die het botweefsel stevigheid verschaffen. Via 3D-printing reproduceren we zo’n matrix natuurgetrouw na, tot in de puntjes afgestemd op individuele botdefecten.”

“Daarmee kan Bone Therapeutics de eigenschappen van zijn botvormende cellen nauwgezet in vitro testen en ze combineren met de 3D-geprinte matrices”, gaat Grégory verder. “Ook de mate waarin de cellen zich aan het botweefsel hechten kan bestudeerd worden, alsook het mogelijke effect van de celtherapie op de fysieke, mechanische en poreuze kenmerken van het bot.” Later volgen ook in vivo-testen om de efficiëntie en de biocompatibiliteit van het nieuwe Bone Therapeutics-product grondig te evalueren.